ТАКНУТО ЋАКНУТО

СРЕДЊИ ПОЗИВ НА ПАРЕЊЕ

Више или мање узбуђена (Википедија)

Више или мање узбуђена (Википедија)

Да ли је крекетуша на слици узбуђена зато што слуша своје крекетање? Жабе, птице, мајмуни и људи испуштају различите звуке изражавајући своја осећања. Имајући у виду да је ова способност својствена свим копненим животињама с кичмом, Чарлс Дарвин је тврдио да речени крици имају заједничко порекло.

Људи могу да препознају емоције у гласовима других сисара, укључујући псе и мачке. Да би сазнали важи ли то важи за човека и када нису сисари у питању, научници су прикупили снимке девет врста, међу којима су горњи водоземац, амерички алигатор, обичан гавран, макаки мајмун и људи који говоре тамилски, у два емоционална стања: веома узбуђеном и средње узбуђеном.

Затим су пустили да их чује 75 мушкараца и жена који су говорили енглески, немачки или мандарински језик и замолили све да процене да ли је животиња била веома или средње узбуђена.

Око 90 одсто испитаника лако је разликовало узбуђено крекетање и мирко крекетање дотичне жабе. У другом случају, наиме, то је био позив на парење. Три посто мање је исправно протумачило гласање алигатора, а 62 постотка су били у праву када су изјавили да гавран позива на узбуну.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар