МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СРПСКИ НЕАНДЕРТАЛАЦ

Илустрација (Juan G Aunion/depositphotos.com)

Српско-канадски тим утврдио је први налаз присуства неандерталаца на територији Србије, а откриће је објављено у престижном научном часопису Journal of Human Evolution, саопштио је Филозофски факултет у Београду.

„Горњи кутњак из пећине Пештурина у Јелашничкој клисури представља први поуздано идентификовани фосил неандерталца са територије Србије. Резултати детаљне анализе овог фосила објављени су данас у часопису Journal of Human Evolution”, каже се у саопштењу.

Присуство неандерталаца на територији
Србије још одраније је претпостављано
на основу остатака материјалне културе,
а налаз из Пештурине представља први
директни доказ.

Резултате је саопштио међународни научни тим који чине Предраг Радовић из Народног музеја у Kраљеву, Џошуа Линдал и проф. Мирјана Роксандић са Универзитета у Винипегу (Kанада), и професор Душан Михаиловић са Филозофског факултета у Београду.

Неандерталци су насељавали Европу и део Азије у периоду између 400 и 40.000 година пре садашњости. Генетичке студије објављене током последњих десетак година показале су да су се неандерталци укрштали са анатомски модерним хомо сапиенсом. Присуство неандерталаца на територији Србије још одраније је претпостављано на основу остатака материјалне културе, а налаз из Пештурине представља први директни доказ тог присуства, наведено је у саопштењу.

(Извор Бета)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар