МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ШТА СУ ТО РОНТО И КВЕКО

Илустрација

Илустрација

Земља тежи чак шест ронаграма: усвојене нове мерне јединице.

Међународни истраживачи окупљени у Француској изгласали су у недавно нове најмање и највеће мерне јединице, подстакнути стално растућом количином података, а то су ронаграми и кветаметри. Први пут у више од три деценије нове мерне јединице су додате Међународном систему јединица (SI), договореном глобалном стандарду за метрички систем. Рона и квета постају ознаке за највеће мерне јединице, а ронто и квекто за најмање.

За промену су гласали истраживачи и представници влада из целог света који су присуствовали 27. општој конференцији за тежине и мере, која управља SI-ом и одржава се отприлике сваке четири године у дворцу Версај, западно од Париза. Национална физичка лабораторија Уједињеног Kраљевства, која је покренула иницијативу за нове мерне јединице, потврдила је да је усвојена резолуција. Тиме се олакшава изражавање великих количина.

Откако је SI успостављен 1960. године, научна потреба довела је до све већег броја мерних јединица. Хемичари су увели зету и јоту да би лакше изразили велике молекуралне количине. Јотаметар је јединица иза које следе 24 нуле. Чак ни моћна јота није довољна за све већу количину података, према Ричарду Брауну, директору одељења за мерне јединице у Националној физичкој лабораторији Уједињеног Kраљевства. Врло смо близу границе у изражавањu података у највећој мерној јединици јотабајтима”, рекао је Браун за AFP и додао: На доњем крају има смисла симетрично ширење, што је корисно за квантну науку, физику честица – када мерите стварно, стварно мале ствари.”

Нове мерне јединице могу поједноставити говор о неким прилично тешким објектима.Ако размишљамо о маси, уместо о удаљености, Земља тежи отприлике шест ронаграма”, каже Браун. Идеју за ажурирање је добио када је видео да се користе неодобрене мерне јединице за складиштење података, као што су бронтобајти и хелабајти. То су били термини неслужбено у оптицају, па је било јасно да SI мора нешто предузети. Међутим, метричке префиксе треба скратити само на њихово прво слово. B и H су већ заузети, што искључује бронто и хела. Једина слова која нису кориштена за друге јединице или друге симболе била су R и Q. Kонвенција налаже да већи префикси завршавају на А, а мањи на О. Нове мерне јединице требало би да осигурају систем за будућност и задовоље светску потребу за већим бројевима, барем у следећих 20 до 25 година”, закључио је Ричард Браун.

(Илустрација shutterstock/Emre Akkoyun)

(Б92)

О аутору

Stanko

Оставите коментар