МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ШТА ЖДЕРЕ БЛИСКЕ ЗВЕЗДЕ

ESA

Према најновијој анализи података сателита Гаја”, догодило се раздирање групе звезда најближе нашем Сунчевом систему. Тај поремећај нису узроковали само природни процеси него и гравитациони утицај неке масивне формације коју не можемо видети или регистровати. Астрономи сматрају да ту гравитациону стихију вероатно узрокује невидљива гомила тамне материје која разара све што јој дође на дохват. Звезде се, иначе, међусобно удаљавају природним процесом унутар саме групе и због гравитације матичне галаксије, при чему долази до стварања плимске струје (репа), односно реке звезда.

Астрономи су 2019. пронашли доказе о постојању таквог репа у Хијадама, звезданој групи удаљеној од Земље 153 светлосне године. Стога су астрономкиња Тереза Јерабкова и колеге из Европске свемирске агенције (ESA) почели да анализирају новије податке са сателита да би пронашли реке звезда које раније нису регистровали. Пронашли су стотине и стотине звезда које припадају плимском репу Хијада. Централни део има пречник око 60 светлосних година, док се репови протежу на удаљености од неколико хиљада светлосних година.

Научници су приметили нешто неуобичајено. Урадили су симулацију гравитационих поремећаја Хијада и уочили да стварна група има мањи број звезда, пише Science Alert. Установили су да би овакав поремећај, односно избацивање звезда, могао бити резултат колизије или интеракције с неким телом које има 10 милиона пута већу масу од нашег Сунца.Сигурно је дошло до блиског сусрета с неком огромном масом, при чему је дошло до раздирања Хијада”, казала је Јерабкова.

Али нигде у близини се не може опазити неко тело или формација с толико великом масом. Једно од објашњења је да је то тамна материја – мистериозна материја коју не региструју никакви уређаји, иако се зна да постоји због њеног гравитационог учинка. Анализирајући те гравитациооне силе, стручњаци су израчунали да је отприлике 80 одсто материје у свемиру тамна материје. Гомиле тамне материје се могу наћи у тамном халоу” око галаксија. И наша галаксија, Млечни пут, има један такав који је дугачак око 1,9 милиона светлосних година. Астрономи сматрају да се унутар тих тамних халоа” налазе гушће накупине тамне материје. Будућа истраживања ће можда открити неки други узрок чудног нестанка звезда у репу Хијада. Истраживање насловљено The 800 pc long tidal tails of the Hyades star cluster објављено је у часопису Astronomy & Astrophysics.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар