МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ШТАМПАЈТЕ МИ ЈЕДНО СРЦЕ

Илустрација (Бета)

Научници у Израелу представили су тродимензионално штампано срце с људским ткивом и крвним судовима, назвавши то првим и „великим медицинским преокретом” који доприноси могућностима за трансплантације. Он је подсетио да је раније штампана тродимензионална (3D) структура срца, али не са ћелијама и крвним судовима.

Истраживачи сада морају да науче
штампана срца „да се понашају” као
права. Потом планирају да тестирају
пресађивање на животињама.

Научници, међутим, кажу да постоје многи изазови пре него што ће у потпуности оперативна тродименизионална штампана срца бити доступна за трансплантације пацијентима. Новинарима је приказано такво срце величине трешње на Универзитету Тел Авив пошто су научници објавили свој проналазак у журналу „Напредна наука” (Advanced Science).

Истраживачи сада морају да науче штампана срца „да се понашају” као права. Потом планирају да тестирају пресађивање на животињама. „Можда ће за десет година постојати штампани органи у најбољим болницама широм света и ове процедуре ће се рутински изводити”, рекао је Двир, додавши да ће болнице по свој прилици почети са једноставнијим органима него што је срце.

(Извор Бета)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар