MEĐU IZMEĐU

ŠTAMPAJTE MI JEDNO SRCE

Ilustracija (Beta)

Naučnici u Izraelu predstavili su trodimenzionalno štampano srce s ljudskim tkivom i krvnim sudovima, nazvavši to prvim i „velikim medicinskim preokretom” koji doprinosi mogućnostima za transplantacije. On je podsetio da je ranije štampana trodimenzionalna (3D) struktura srca, ali ne sa ćelijama i krvnim sudovima.

Istraživači sada moraju da nauče
štampana srca „da se ponašaju” kao
prava. Potom planiraju da testiraju
presađivanje na životinjama.

Naučnici, međutim, kažu da postoje mnogi izazovi pre nego što će u potpunosti operativna trodimenizionalna štampana srca biti dostupna za transplantacije pacijentima. Novinarima je prikazano takvo srce veličine trešnje na Univerzitetu Tel Aviv pošto su naučnici objavili svoj pronalazak u žurnalu „Napredna nauka” (Advanced Science).

Istraživači sada moraju da nauče štampana srca „da se ponašaju” kao prava. Potom planiraju da testiraju presađivanje na životinjama. „Možda će za deset godina postojati štampani organi u najboljim bolnicama širom sveta i ove procedure će se rutinski izvoditi”, rekao je Dvir, dodavši da će bolnice po svoj prilici početi sa jednostavnijim organima nego što je srce.

(Izvor Beta)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar