МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СТОПАЛО ОД 120.000 ГОДИНА

Klint Janulis/AFP

У Саудијској Арабији пронађени су трагови стопала људи, слонова, као и других животиња, старих 120.000 година, у близини древног пресушеног језера. Седам отисака стопала пронађена око древног језера у северном делу Табука, представљају најстарији доказ о присуству људи на Арабијском полуострву. Стручњаци верују да су у питању трагови најмање двоје људи и кажу да би то могло да помогне у разумевању рута којима су кренули из Африке.

Истраживач са Института Макс Планк за хемијску екологију Метју Стјуарт рекао је да су трагови стопала јединствени облици фосилних доказа.Знамо да су људи посећивали језеро у исто време када су биле присутне и животиње, а што је необично за тај простор, тамо није било каменог алата”, рекао је Стјуарт и додаје да су људи највероватније посећивали тај простор због воде и хране. Други истраживачи наводе да отисци припадају савременим људима, на основу стаса и масе, а не неандерталцима, за које се не зна да су у то време били на овом простору.

Данас, Арабијско полуострво чине огромне пустиње које не би биле насељене људима и животињама у том периоду. Међутим, у последњих 10 година научници су открили да је тај простор био знатно зеленији и влажнији, па су људи могли да бораве на њему.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар