MEĐU IZMEĐU

SIBIRSKA ISPUPČENJA

226 pregleda

U sibirskoj oblasti Jakutija pojavile su se ogromna ispupčenja na površini zemlje koja je na tom području inače stalno zamrznuta.Shodno tome, dopisnik Bi-Bi-Si-ja iz Moskve, Stiv Rozenberg, otputovao je u ovu oblast da bi istražio navedenu pojavu, a i to kako topljenje permafrosta utiče ne samo na klimu već i na okolinu i život ljudi u Sibiru.Naučnici već neko vrijeme upozoravaju da se ogromne površine u Sibiru polako tope, a one su inače stalno zamrznute tokom godine neovisno o godišnjem dobu. Samim time, posljedice za klimu bi mogle biti izuzetno opasne.

Navedeno je i to da se veruje da otapanje permafrosta oslobađa enormne količine stakleničkih gasova”, koji bi mogli pogoršati ionalo akutan problem klimatskih promena.Novinar Bi-Bi-Si-ja je izbočine na površini zemlje opisao kao ožiljke klimatskih promena”. Zbog topljenja permafrosta deo zemlje propada niže, a s obzirom na to da su neke od izbočina pune vode, posledica bi mogla biti i stvaranje velikih jezera.Sve to je dokaz da porast temperature drastično mienje područje Sibira. Za ljude koji tu žive to ima vrlo konkretne posledice poput malih površina za ispašu stoke, ali i vrlo otežano kretanje.

U permafrostu se, naime, nalazi mnogo organskog materijala, kao što su grmlje, trava i slično. Organski materijal sadrži mnogo stakleničkih gasova” i kada se permaforst topi oni odlaze u atmosferu i pojačavaju efekat staklene bašte” koji značajno doprinosi klimatskim promenama.Uz sve navedeno, ovogodišnji veliki šumski požari u Sibiru doprineli su topljenju permafrosta sve do Arktičkog kruga i to problem čini većim.

(Izvor Kliks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar