МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СТВАРАОЦИ ПОД ТУШЕМ

Shutterstock

Уколико вам је некад на памет пала одлична идеја док сте се туширали, не брините, нисте једини. Зашто нам најбоље идеје долазе док се туширамо?

Најбоље идеје долазе док не размишљамо. Група истраживача дала је студентима загонетке и тражила од њих да им јаве да ли су своје одговоре добили размишљањем о проблему или им је решење дошло само од себе”. Показало се да је већини који су тачно решили загонетку одговор само одједном пао на памет. Туширање подстиче такав тип креативног размишљања.

Туширање је један од најлакших начина да подигнете ниво допамина, који је одговоран за мотивацију и концентрацију. Допамин је битан за функцију мозга, меморију, чак и регулише и кретње тела. Туширање у хладној води може да подигне ниво допамин за 250 одсто, пише Brightside. Доказано је да купање у кади и туширање опуштају. Kада сте опуштени, вероватније је да ћете престати да размишљате о свакодневним проблемима и стресу, па ћете због тога лакше доћи до добрих идеја. Док је концентрација важна за посао, мали предах може да освежи ваш мозак и подстакне машту.

Туширање је савршен начин којим можемо да преусмеримо нашу пажњу на нешто друго. Стављање конкретног проблема са стране може дати прилику вашем мозгу за одмор како би касније могао да нападне тај проблем с више креативности. Многи се обично туширају ујутро док још нису ни отворили очи или касно пре спавања када једва чекају да оду у кревет. Можда мислите да ћете тешко доћи до нових идеја када сте уморни, али наука је доказала да лагана поспаност заправо појачава креативност. То је још један разлог због ког нам добре идеје долазе док се туширамо.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар