МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СУЗА УБИЈА БАКТЕРИЈЕ

Shutterstock

Shutterstock

Плакање је природан одговор људи на емоције, укључујући тугу, радост, жалост и фрустрацију. Истраживање Спроведено у САД показало је да жене плачу у просеку 3,5 пута месечно, а мушкарци 1,9 пута месечно.

Често се приказује као знак слабости, међутим оно то није. Емоционално плакање је понашање по правилу јединствено за људе и може се сматрати кораком напред у еволуцији, последицом дубље повезаности са тугом и жалошћу. Плакање има лошу репутацију и сматра се чак и непожељним понашањем повезаним с губитном самоконтроле. Део те слике последица је плач у детињству, када је он повезан с бесом и емоционалном инконтиненцијом.

Плакање се описује и као женско и непожељно понашање јер имплицира слабост или емоционалну крхкост. Али истина је да оно може да се повеже с дубоком емпатијом, међусобном повезаношћу и аутентичним осећајима. Људи плачу када виде туђу бол, када пролазе кроз тужне и тешке ситуације, када треба да се ослободе нагомилане скривене или потиснуте туге. Плач може да обезбеди кључну катарзу и пут ка зацељивању и кретању напред након неке трауме. Ако желите да заплачете, учините то. Немојте се суздржавати, јер плакање има низ предности.

Плакање умирује

Плакање може да помогне особи да регулише сопствене емоције, да се смири и да бар мало умањи тугу. Студија спроведена 2014. године показала је да плакање може да имати директан, смирујући ефекат на људе. Показало се да плакање активира парасимпатички нервни систем, што помаже људима да се опусте.

Подршка од других

Плакање може да помогне особи да добије подршку своје околине јер оно, показала је то и студија из 2016. окупља људе око нас.

Ублажава бол

Осим што умирујемо сами себе, проливање емоционалних суза ослобађа окситоцин и ендорфине који људима помажу да се осећају добро, а могу да ублаже и физички и емоционални бол. На тај начин плакање може да помогне у смањењу бола и појачавању осећаја благостања.

Боље расположење

Плакање помаже људима и тако што им поправља расположење. Осим што ублажавају бол, окситоцин и ендорфини могу да помогну у поправљању расположења.

Ублажава стрес

Kада је плакање одговор на стрес, сузе садрже бројне хормоне стреса и друге хемикалије. Истраживачи верују да би плакање могло да смањи ниво тих хормона у телу, што би могло да смањи стрес. Међутим, потребно је више истраживања на овом подручју како би се то потврдило.

Делује антимикробно

Плакање помаже убијању бактерија и одржавању очију чистим јер сузе садрже течност која се назива лизозим. Студија спроведена 2011. године показала је да лизозим има тако снажна антимикробна својства да може да помогне у смањењу ризика које представљају биотерористички агенси попут антракса.

Побољшава вид

Базалне сузе које се испуштају сваки пут кад особа трепне помажу да очи одржимо влажнима, односно имају улогу да спрече исушивање слузнице. Подмазујући ефекат базалних суза помаже људима да јасније виде. Kад се мембране осуше, вид може да постане замагљен, пише Задовољна хр.

(Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар