МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СВЕТЛОМ НА ПАНДЕМИЈУ

Илустрација

Илустрација

Нова врста ултраљубичастог светла убија скоро све микробе и могла би да помогне у спречавању избијања наредне пандемије.

Тестови су показали да је светлост безбедна за људе и да јој је мање од 5 минута требало да смањи количину микроба у ваздуху за 98 одсто. Амерички стручњаци који су радили на његовом развоју кажу да би лампе могле да буду уграђиване у плафоне и тако помогле да се очисти ваздух и спречи пренос болести, попут ковида или грипа. Тиме би могле да буду избегнуте и будуће пандемије.

Дуго UVC светло рапидно смањује количину активних микроба у ваздуху у присторијама скоро на нулу, што чини унутрашњост суштински безбедном као и спољни ваздух, наводи Дејвид Бренер, директор Центра за радиолошка истраживања на Универзитету Колумбија. „Користећи ову технологију на локацијама где се људи окупљају могли би да спречимо следећу потенцијалну пандемије.

Дуго UVC светло (222 нанометара) ефикасно одстрањује патогене у ваздуху у просторијама уобичајене кубатуре, пише у закључку истраживања објављеног у часопису Naturе. „Лако се инсталира, није скупо и не тражи од људи да мењају своје понашање и навике. Најважније, ово је безбедан начин да се спречи пренос вируса, објашњава Бренер. Слична врста светла – UVC је већ дуго позната као добар начин чишћења ваздуха и користи се у одређеним условима за убијање микроба, попут бактерија и вируса. Међутим, оно није безбедно за коришћење у затвореним просторима јер може да буде штетно по здравље и оштети кожу и очи.

(Извор РТС)

О аутору

Stanko

Оставите коментар