МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СВЕТЛОСНО ЗАГАЂЕЊЕ

Ноћ као дан (Википедија)

Ноћ као дан (Википедија)

Планета Земља све је више изложена вештачком светлу, а тај феномен појачан је употребом нове технологије као што су су ЛЕД светиљке, навели су истраживачи у анализи о растућем „светлосном загађењу” које може да угрози здравље људи, животиња и биљке. Осветљење планете повећано је у квантитету и интезитету за око два одсто годишње од 2012. до 2016. године, наводи се у истраживању објављеном у часопису „Сајенс адвенсиз”.

Научници су упозорили да светлост
током ноћи може да поремети
биолошки сат, односно сан код људи.

Вештачко осветљење присутно је свуда у свету а у неким подручјима која су раније имала мање светла сада се бележи велики скок у осветљењу, наводи се у студији која је прва такве врсте и бави се ефектима осветљења ЛЕД светиљкама које троше мање струје од обичних сијалица.

Поглед из космоса (Википедија)

Стручњаци су навели да су ЛЕД сијалице које производе исту колличину светлости, али с мање струје довеле до смањења трошкова градова за уличну расвету, али је то утицало с друге стране са више осветљења. Научници су упозорили да светлост током ноћи може да поремети биолошки сат, односно сан код људи, чиме се повећава опасност од депресије, дијабетеса или рака.

Осветљење такође може да угрози биљни и животињски свет, а код биљака може да спречи мировање које је неопходно да се превазиђе зима и понови цветање у пролеће.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар