МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СВЕТСКА ПОЧАСТ СРПКИЊИ

Драгана Цветковић Илић (Јужне вести)

Професорка Драгана Цветковић Илић из Ниша изабрана је за члана борда најзначајнијег светског математичког удружења за линеарну алгебру. То је највеће признање које је постигао један математичар из Србије у тој области.

 Иза Драгане Цветковић Илић је пуно рада и неколико значајних признања. Била је најбољи математичар млађи од четрдесет година и прва је добитница награде Унеска за жене у науци. Чланица је Друштва за линеарну алгебру са седиштем у Америци више од десет година али ју је вест да је, тајним гласањем, изабрана за члана борда директора ипак изненадила. „Могу само да кажем да ми представља велико задовољство и част да представљам своју земљу, свој факултет и универзитет”, изјавила је проф. др Драгана Цветковић Илић.

Математику као животно опредељење изабрала је у гимназији коју је, као талентовани ученик, завршила за три године као и Природно-математички факултет у Нишу на коме ради као редовни професор. Већ 15 година предаје и специјалном одељењу за надарене матеметичаре у нишкој гимназији „Светозар Марковић”.

„Занимање математичара је јако актуелно данас и математичари налазе своје место не само у школи, него и у привреди, у индустрији, на берзама, у банкама. Тако да свима који имају љубав према математици предлажем да је гаје, да се баве овом заиста дивном науком”, истакла је Цветковић Илић. Математичар је био и Драганин тата и носи је, каже, у генима, па је за њу математика и више од науке.

„Мислим да је математика свуда око нас и да је она једноставно, као што многи кажу, краљица свих наука. Од самог јутра кренемо да мислимо и нисмо ни свесни да користимо математичку логику и мислим да је за живот то мала предност коју математичари имају у односу на друге”, закључила је професорка Цветковић Илић. Драганин мандат у директору борда почиње 1. марта и траје три године, а у томе, као и увек до сада, може да рачуа на подршку своје породице – супруга и две кћерке.

(Извор РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар