MEĐU IZMEĐU

TAJNA SILA VODU STVARA

299 pregleda
Ilustracija

Odranije se zna da na Mesecu ima leda, no još nije sasvim jasno odakle je stigljo. Nova studija ukazuje na to da talasi elektrona, koji dolaze sa Zemlje i Sunca, pridonose stvaranju smrznute vode na površini.Elektroni pogađaju Mesec dok ulazi i izlazi iz Zemljinog magnetnog repa, koji naša planeta ostavlja za sobom dok juri kroz svemir. Unutar magnetnog repa nalazi se sloj plazme koji se sastoji od visoko nabijenih elektrona i jona iz Zemljine atmosfere i sunčevog vetra.

Naučnici su i ranije proučavali ulogu magnetnog repa i magnetosfere u formiranju vode na Mesecu. Magnetosfera je područje oko planeta i njihovih prirodnih satelita u kojem je magnetsko polje vretenasto oblikovano međudelovanjem sa sunčevim vjtrom. Ona nastaje kada Zemljino zaštitno magnetsko polje odbija solarni vetar. To je neka vrsta prirodne laboratorije za proučavanje procesa formiranja vode na površini Meseca. Kada je Mesec van magnetnog repa, njegovu površinu bombarduje solarni vetar. Unutar magnetnog repa gotovo da nema protona solarnog vetra, te se smatralo da će stvaranje vode pasti gotovo na nulu”, rekao je planetarni naučnik Šuai Li sa Univerziteta Havaji u Manoji.

Međutim, analiza je pokazala da to nije slučaj. Ranije studije ukazivale su na stvaranje vode na Mesecu putem vodonikovih jona iz solarnih vetrova, ali izgleda da se voda i dalje formira kada je Mesečeva površina zaštićena od sunčevog vetra, odnosno kada se nalazi unutar magnetnog repa. U igri su i druge sile, smatraju naučnici, posebno elektroni. Naime, moguće je da elektroni visoke energije reaguju s Mesečevim tlom, oslobađajući zarobljeni vodonik koji zatim može formirati vodu, piše Science Alert.U magnetskom repu mogu postojati dodatni procesi formiranja ili novi izvori vode koji nisu neposredno povezani sa implantacijom protona solarnog vetra. Konkretno, zračenje elektrona visoke energije pokazuje slične učinke kao protoni sunčevog vetra”, objašnjava Li.

Naravno, biće potrebna dalja posmatranja i eksperimenti na Mesečevoj površini da bi se sa sigurnošću saznalo kako nastaje voda, no ovo je zanimljiv predlog. Postoji mnogo razloga zbog kojih izvor vode na Mesecu fascinira naučnike – uči nas više o njegovoj prošlosti, a takođe je od vitalnog značaja za otkrivanje kako bismo tamo mogli dugoročno živeti. Sve u svemu, ovo otkriće pokazuje da je majka Zemlja snažno povezana sa svojim Mesecom. Istraživanje Formation of lunar surface water associated with high-energy electrons in Earth’s magnetotail objavljeno je u časopisu Nature Astronomy.

(Ilustracija NASA)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar