MEĐU IZMEĐU

VIŠE VILINSKIH KRUGOVA

275 pregleda
Ilustracija

Naučnici su otkrili da su misteriozna područja na koje možemo naići u pustinjama Namibije i Australije mnogo raširenija nego što smo mislili. Naime, tamo postoje pustinjski travnjaci prošarani milionima čudnih krugova, u kojima nema ni trave ni druge vegetacije. Ovaj čudnovati fenomen dobio je stoga naziv vilinski krugovi.Prema novoj proceni stručnjaka, vilinske krugove možemo naći na 263 mesta na tri kontinenta i u 15 zemalja, uključujući Madagaskar i Srednju Aziju. Nove informacije mogle bi pomoći da se otkrije šta ih to uzrokuje, piše Science Alert.

„Sroveli smo globalnu i sistemsku procenu vegetacijskih uzoraka nalik vilinskim krugovima i otkrili stotine lokacija na tri kontinenta. Naša studija pruža uvid u ekologiju i biogeografiju ovih fascinantnih pojava, radi se na prvom atlasu njihove globalne distribucije”, rekao je ekolog Emilio Gvrado sa Univerziteta Alikante u Španiji. Vilinski krugovi su prava ekološka misterija. Pojavljuju se u pustinjskim predelima kao mrlje suve, gole zemlje, do oko 12 metara u prrečniku i gotovo su uvek međusobno odvojeni – ne dodiruju se i ne preklapaju.

Mada se ne zna sa sigurnošću šta ih uzrokuje, novija istraživanja ukazuju na to da bi za ovu tajanstvenu pojavu mogli biti delimično odgovorni sićušni insekti. Istraživači su neko vreme razmatrali ideju da ih stvaraju toksini koje za sobom ostavljaju druge biljne vrste, no ta je hipoteza isključena pre par godina. U novom istraživanju analizirali su satelitske snimke vrlo visoke rezolucije i proučavali područja širom sveta. Otkrili smo 263 lokacije sa obrascima vegetacije nalik na vilinske krugove. Među njima su već identifikovana mesta u Namibiji i Zapadnoj Australiji, ali i Zapadna Sahara, Afrički rog, Madagaskar i slično”, piše u saopštenju.

Uspeli su da identifikuju specifične karakteristike zajedničke svim mestima s vilinskim krugovima, poput vrlo suvog, pustinjskog okruženja, visoke temperature, visoke sezonalnosti padavina i tla s vrlo malo hranljivih tvari i visokim sadržajem peska. Otkrili su da područja s vilinskim krugovima imaju stabilniju produktivnost vegetacije tokom vremena od okolnih na kojima nije zabilježen ovaj fenomen. Istraživanje The global biogeography and environmental drivers of fairy circlesobjavljeno je u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences. Pogledajte https://www.youtube.com/watch?v=6PKlCxmiRaQ.

(Ilustracija Shutterstock)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar