МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ТЕСЛА И У РУСИЈИ И КИНИ

Харп (Википедија)

Две моћне земље, Русиј и Кина, удружиле су своје научно-технолошко знање у подухвату који је, први пут joш 1899. године, започео и убрзо од тога одустао српски великан.

Како се наводи, он и његов помоћник доживели су да, изводећи огледе са електромагнетним пољем, усред лабораторије почне да пљушти јака киша и да севају муње. Тада је научник схватио да електромагнетска поља утичу на временске прилике. То се, заправо, сматра почетком почетак програма „Харп” (High Frequency Active Auroral Research Program), што је пре свих у својој научној монографији посведочио познати амерички физичар Бернард Истлунд. Подсетимо да је „лички геније”, такође, истраживао у телегеодинамици, управљајући помоћу специјалних осцилатора јачином земљотреса и спуштањем или подизањемњихове магнитуде.

Сура (Википедија)

Научни портал Science alert је, управо, обелодано да су две суседне светске силеотпочеле огледе којима се делује на Земљину атмосферу радио-таласима високе учесталости. Из руског постројења у војној бази Сура у близини града Василсурск, источно од Москве, они се одашиљу ка јоносфери, слоја јоносфере састављеног од наелектрисаних јона, који почиње на 50 километара од површине наше планете.За то време поремећаје плазме снима кинески сезмо-електромагнетски сателит који облеће око Земље.

Према истом извору, то није први пут да је сличан опит изводи, што је објављено у појединим научним чланцима. Зашто је јоносфера важна? Зато што омогућује радио-везе дугог домета. У једном експерименту су, наводно, изазвани поремећаји јоносфере на подручју величине 126.000 квадратних километара, подизањем температуре јонизованог гаса за 100 Целзијусових степени.

Совјетска база Сура устанвљена је почетком осамдесетих, по угледу на веће постројење за загревање атмосфере у на Аљасци у САД, изграђено делимично новцем Америчке војске. Потоње се, иначе, сматра јачим.И Kина гради своје у граду Санyа на југу земље.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар