MEĐU IZMEĐU

TESLA I U RUSIJI I KINI

446 pregleda

Dve moćne zemlje, Rusij i Kina, udružile su svoje naučno-tehnološko znanje u poduhvatu koji je, prvi put još 1899. godine, započeo i ubrzo od toga odustao srpski velikan.

Kako se navodi, on i njegov pomoćnik doživeli su da, izvodeći oglede sa elektromagnetnim poljem, usred laboratorije počne da pljušti jaka kiša i da sevaju munje. Tada je naučnik shvatio da elektromagnetska polja utiču na vremenske prilike. To se, zapravo, smatra početkom početak programa „Harp” (High Frequency Active Auroral Research Program), što je pre svih u svojoj naučnoj monografiji posvedočio poznati američki fizičar Bernard Istlund. Podsetimo da je „lički genije”, takođe, istraživao u telegeodinamici, upravljajući pomoću specijalnih oscilatora jačinom zemljotresa i spuštanjem ili podizanjemnjihove magnitude.

Sura (Vikipedija)

Naučni portal Science alert je, upravo, obelodano da su dve susedne svetske sileotpočele oglede kojima se deluje na Zemljinu atmosferu radio-talasima visoke učestalosti. Iz ruskog postrojenja u vojnoj bazi Sura u blizini grada Vasilsursk, istočno od Moskve, oni se odašilju ka jonosferi, sloja jonosfere sastavljenog od naelektrisanih jona, koji počinje na 50 kilometara od površine naše planete.Za to vreme poremećaje plazme snima kineski sezmo-elektromagnetski satelit koji obleće oko Zemlje.

Prema istom izvoru, to nije prvi put da je sličan opit izvodi, što je objavljeno u pojedinim naučnim člancima. Zašto je jonosfera važna? Zato što omogućuje radio-veze dugog dometa. U jednom eksperimentu su, navodno, izazvani poremećaji jonosfere na području veličine 126.000 kvadratnih kilometara, podizanjem temperature jonizovanog gasa za 100 Celzijusovih stepeni.

Sovjetska baza Sura ustanvljena je početkom osamdesetih, po ugledu na veće postrojenje za zagrevanje atmosfere u na Aljasci u SAD, izgrađeno delimično novcem Američke vojske. Potonje se, inače, smatra jačim.I Kina gradi svoje u gradu Sanya na jugu zemlje.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar