ЗОВ БУДУЋНОСТИ

ТКАНИНА КОЈА ЧУЈЕ СРЦЕ

Илустрација

Илустрација

Може да детектује звуке из околине и, када је интегрисана у одећу – звуке унутар тела.

Ново влакно функционише попут микрофона – хвата говор, шуштање лишћа и цвркут птице – и претвара акустичне сигнале у електричне. Уткана у тканину, та влакна могу да детектују чак и ударце рукама и слабе звуке, као што су откуцаји срца онога ко носи такав материјал, изјавили су научници недавно у научном часопису Nature. Такви материјали могу да обезбеде удобан, ненаметљив, чак модеран начин за праћење функција тела или помоћ када је реч о слуху.


Аналогно ономе што се дешава у бубној опни,
звук вибрира тканину на наноскали. У новој тканини, памучна влакна, и друга, од чврстог материјала званог тварон, ефикасно претварају долазни звук у вибрације.

Акустичне тканине постоје можда стотинама година, али се користе за пригушивање звука, каже Веј Јан, који проучава материјале на Технолошком универзитету Нанјанг у Сингапуру. Тканина-микрофон представља „потпуно другачији концепт, објашњава овај научник. Он је радио на тканини и раније у Институту за технологију у Масачусетсу, чувеном МИТ-ију.


Влакно ствара електричне сигнале

Јан и колеге били су инспирисани људском бубном опном. Звучни таласи изазивају вибрације у бубној опни, a спирална шупљина која се налази у унутрашњем уху (кохлеа) претвара те вибрације у електричне сигнале. „Испоставило се да је бубна опна направљена од влакана, каже Јоел Финк, научник за материјале у МИТ-ију. У унутрашњим слојевима бубне опне влакна колагена емитују енергију из центра, док друга формирају концентричне прстенове. Укрштена влакна играју улогу у слуху и изгледају слично као тканине које људи ткају.

Аналогно ономе што се дешава у бубној опни, звук вибрира тканину на наноскали. У новој тканини, памучна влакна, и друга, од чврстог материјала званог тварон, ефикасно претварају долазни звук у вибрације. У тканину је уткано и једно влакно које садржи мешавину пиезоелектричних материјала, који производе напон када се притисну или савијају. Извијање и савијање влакана која садрже пијезоелектрични материјал, ствара електричне сигнале који се могу послати кроз малу плочу до уређаја који очитава и снима напон.

Као доказ концепта, научни тим је уградио тканину у кошуљу. Тканина је, попут стетоскопа, омогућила да чују откуцаје срца онога ко је носио кошуљу.

„Микрофон тканине је осетљив на разне јачине звука, од једва чујних шумова у библиотеци, добуке у саобраћају, известио је научни тим, који наставља да истражује која је обрада сигнала потребна да би се издвојили појединачни звуци у буци одређеног окружења. У контексту свакодневне одеће, тканина која детектује звук делује неупадљиво, каже Јан. Она то ради и после десет прања. 

Пиезоелектрични материјали имају „огроман потенцијал, од посматрања телесних функција до праћења постојаности ваздухопловних материјала, каже Виџеј Такур, научник са шкотског Руралног колеџа у Единбургу, који није био учесник у овом пројекту. Ови материјали били су разматрани и у контексту производње енергије али, каже он, „употреба је ограничена малим напонима које производе

Као доказ концепта, научни тим је уградио тканину у кошуљу. Тканина је, попут стетоскопа, омогућила да чују откуцаје срца онога ко је носио кошуљу. „Када се користи на овај начин, микрофон тканине може да открије шумове и можда ће једног дана моћи да пружи информације сличне ехокардиограму, каже Такур. Овај истраживачки тим, такође, предвиђа да би такве тканине могле да допринесу бољем слуху и комуникацији. „Протеклих 20 година покушавамо да уведемо нови начин размишљања о тканинама, предвиђа Јоел Финк.

(Извор РТС)

О аутору

Stanko

Оставите коментар