MEĐU IZMEĐU

ELEKTRIČNI ŠTAPIĆI

142 pregleda
Shutterstock

Japanski istraživači izradili su kompjuterizovane štapiće za jelo koji regulišu slanoću jela i mogli bi pomoći osobama koje zbog zdravstvenih razloga treba da smanje unos natrijuma u organizam.Štapići koje su smislili profesor sa Univerziteta Meidži Homei Mijašita i proizvođač pića Kirin Holdings Co. utiču na poboljšanje ukusa jela tako što koriste elektrostimulaciju i mini računar koji se nosi oko zgloba poput narukvice.

Uređaj koristi slabu električnu struju da bi iz hrane preneo natrijumove jone preko štapića za jelo do usta, gde se stvara oset slanosti, rekao je Mijašita, dodavši da se „kao rezultat tog procesa slani ukus pojačava za jedan i po puta. On i članovi njegove laboratorije istražili su različite načine kojima tehnologija može stimulisati ljudska čulna iskustva. Isti nučnik je ranije izmislio TV ekran koji može oponašati različite ukuse hrane.

Štapići za jelo koji poboljšavaju ukus jela imaju poseban značaj za stanovnike Japana, u kojem tradicionalna ishrana favorizuje slano.Prosečan odrasli Japanac dnevno konzumira oko 10 grama soli, a to je dvostruko više od količine koju preporučuje Svetska zdravstvena organizacija.Prekomeran unos natrijuma u organizam povezan je s povećanom učestalošću visokoga krvnog pritiska, moždanog udara i ostalih bolesti.

„Da bismo sprečili razvoj spomenutih bolesti, morali bismo smanjiti količinu soli koju unosimo u organizam”, rekao je istraživač Kirina Ai Sato.Da bismo pokušali izbeći korišćenje soli na konvencionalan način, morali bismo se u svakodnevnoj ishrani odreći ili barem smanjiti količinu svojih omiljenih namirnica i obroka ili preći na konzumaciju neslane i bljutave hrane.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar