МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЕЛЕКТРИЧНИ ШТАПИЋИ

142 pregleda
Shutterstock

Јапански истраживачи израдили су компјутеризоване штапиће за јело који регулишу сланоћу јела и могли би помоћи особама које због здравствених разлога треба да смање унос натријума у организам. Штапићи које су смислили професор са Универзитета Меиџи Хомеи Мијашита и произвођач пића Kирин Холдингс Цо. утичу на побољшање укуса јела тако што користе електростимулацију и мини рачунар који се носи око зглоба попут наруквице.

Уређај користи слабу електричну струју да би из хране пренео натријумове јоне преко штапића за јело до уста, где се ствара осет сланости, рекао је Мијашита, додавши да се „као резултат тог процеса слани укус појачава за један и по пута. Он и чланови његове лабораторије истражили су различите начине којима технологија може стимулисати људска чулна искуства. Исти нучник је раније измислио ТВ екран који може опонашати различите укусе хране.

Штапићи за јело који побољшавају укус јела имају посебан значај за становнике Јапана, у којем традиционална исхрана фаворизује слано. Просечан одрасли Јапанац дневно конзумира око 10 грама соли, а то је двоструко више од количине коју препоручује Светска здравствена организација. Прекомеран унос натријума у организам повезан је с повећаном учесталошћу високога крвног притиска, можданог удара и осталих болести.

„Да бисмо спречили развој споменутих болести, морали бисмо смањити количину соли коју уносимо у организам”, рекао је истраживач Kирина Аи Сато.Да бисмо покушали избећи коришћење соли на конвенционалан начин, морали бисмо се у свакодневној исхрани одрећи или барем смањити количину својих омиљених намирница и оброка или прећи на конзумацију неслане и бљутаве хране.

(Извор Индекс)

О аутору

administrator

Оставите коментар