MEĐU IZMEĐU

TO JE KRV MUČENIKA

1.052 pregleda
Otisak na pokrovu (Vikipedija).

Institut za materijale u Trstu i Institut za kristalografiju u Bariju (oba iz Italije) obznanilu su da krv na pokrovu iz Torina upućuje da je čovek čiji se otisak tela vidi bio mučen. Odranije se pretpostavlja da je plaštom bio obmotan Isus Hrist nakon raspeća na krstu.

Istraživači su zaključili i to objavili u časpuisu „Javna biblioteka nauke jedan” (PLos ONE) da nanočestice iz pogrebne tkanine (delići materije milion puta manji od milimetra) ukazuju da osoba nije preminula prirodnom smrću. Kako se to može zaključiti? Na osnovu posebnog ustrojstva, veličine i raspreda nanočestica.

Ali još je važnije da je opovrgnut
nalaz iz 1989. godine, dobijen pomoću
radioaktivnog ugljenika (C14), koji je
utvrdio da je plašt star 700 godina,
i to je pokrenulo lavinu
optužbida krivotvoren.

Drugim rečima, najsavremenijim postupkom elektronske mikroskopije iščitali su scenario mučenja kao u svojevrsnom vremeplovu. Plaštanica dugačka 14 metara, inače, pokazuje bledu sliku mrtvog čoveka koji je, po svemu sudeći, bio razapet, što se bolje razaznaje kada se prikaže kao negativ fotografije.

Ali još je važnije da je opovrgnut nalaz iz 1989. godine, dobijen pomoću radioaktivnog ugljenika, koji je utvrdio da je plašt star 700 godina, i to je pokrenulo lavinu optužbi da krivotvoren. Najnovije spektroskopske provere, međutim, ustanovile su da je satkan u razdoblju od 300. godine pre naše ere do 400. godine naše ere, a to znači da je mogao biti korišćen za posmrtno umotavanje Isusa Hrista.

Zanimljivo je da se Rimokatolična
crkva nikada nije izjasnila u vezi sa
ovom relikvijom koja se čuva u Katedrali
svetog Jovana Krstitelja u Torinu.

Tako je potkrepljen naučni članak s početka osamdesetih prošlog veka… Za sada je izvesno da slika na pokrovu odražava čoveka bičevanog, mučenog i razapaetog čoveka, a sa nije plod prevare nekog dovitiljivog umetnika.

Zanimljivo je da se Rimokatolična crkva nikada nije izjasnila u vezi sa ovom relikvijom koja se čuva u Katedrali svetog Jovana Krstitelja u Torinu. Nije još istraženo ni kako je plašt stigao u Italiju.

Džordž Bazbi, koji se bavi humanom genetikom na Univerzitetu Oksford, i kalifornijski pastor Džo Bazile u aprilu su obelodanili da će koristiti uzorke DNK iz krvi u pronalaženju živih potomaka porodice Isusa Hrista. Šta na to ima da kaže Den Braun, pisac bestselera „Davinčijev kôd”?

Uvećana glava (Vikipedija)

Način kako je pokrov izatkan opisao je još Plinije Stariji oko 70. godine naše ere. Poznato je da je na nekoliko mesta oštećen u požaru crkve 1532. u kojoj je čuvan.

Prvi put je oglašen 1357. u Francuskoj, zbog čega se povezuju s tajnom verskom sektom Katari. Docnije se, naprotiv, ispililo tumačenje da je u skrivenu rabotu umešan glavom i bradom Leonardo da Vinči oslikavši, nekakvim sklepanim fotografskim postupkom, sebe samog! Nećete, valjda, u to poverovati, ako znate da je fotografija izum iz 19. stoleća?

Monah Mihailo

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar