ПАНДОРИНА КУТИЈА

ТРУДНИЦЕ СУ УГРОЖЕНЕ

Getty Images

Getty Images

Нова америчка студија открила је узнемирујуће чињенице о хемикалијама којима су изложене труднице у САД и какве оне последице могу имати оне и њихове бебе.

Труднице у САД изложене су хемикалијама као што су меламин, цијануринска киселина и ароматски амини, које могу повећати ризик од рака и штетити развоју детета, тврде истраживачи са Калифорнијског универзитета у Сан Франциску и Универзитета Џон Хопкинс.

Меламин и цијануринска киселина пронађени су у узорцима готово свих учесница истраживања, али највише количине измерене су код тамнопутих жена и оних које су више биле изложене дувану. Четири ароматска амина који се обично користе у производима што садрже боје и пигменте су, такође, нађена код готово свих трудница.

Налазе се свуда

Људи могу бити изложени меламину и ароматским аминима на различите начине: кроз ваздих који удишу, једући контаминирану храну или гутајући кућну прашину, али и из воде за пиће или коришћењем производа који садрже пластику, боје и пигменте.Ове хемикалије изазивају озбиљну забринутост због своје повезаности с раком и развојном токсичношћу, а у Сједињеним Државама се не прате рутински”, истакла је др Трејси Џ. Вудруф, професорка опстетриције, гинекологије и репродуктивне медицине која на Калифорнијском универзитету води Програм о репродуктивном здрављу и околини и коауторка студије објављене у научном часопису Chemosphere.

Заједно су опасније

Меламин и његов главни нуспродукт, цијануринска киселина јесу хемикалије које се често користе у производњи различитих производа. Проблем је кад се обе нађу у истом производу, јер тада је токсичност највећа. Меламин се налази у посуђу, пластици, подовима, на кухињским пултовима и у пестицидима; цијануринска киселина се користи као дезинфекционо средство, стабилизатор пластике и за чишћење у базенима; ароматски амини налазе се у боји за косу, маскари, мастилу за тетовирање, боји, дуванском диму и издувним гасовима дизела.

Утврђено је да меламин оштећује функцију бубрега, изазива настанак бубрежног каменца и опструкцију мокраћних путева код неких људи. Додатни огледи на животињама показују да меламин смањује и функцију мозга. За своју студију истраживачи су измерили 45 хемикалија повезаних с раком и другим ризицима користећи нове методе за хватање хемикалија или хемијских трагова у узорцима урина код 171 жене, које су биле део програма америчког Националног института за здравље – Утицај околине на исходе здравља ђеце (ECHO). Раздобље истраживања обухвата период од 2008. до 2020. године.

Најугроженија група

Жене су долазиле су из Kалифорније, Џоргије, Илиноиса, Њу Хемпшира, Њујорка и Порторика. Отприлике једна трећина (34 одсто) биле су белкиње, 40 посто су биле Латиноамериканке, 20 постотака биле су афроамеричког порекла, 4 посто су представљале Азијаткиње, а преостала 3 припадало је другим расним групама. Претходне студије о меламину спроведене су међу трудницама у азијским земљама или ограничене на особе које нису трудне у САД.

Забрињавајуће је што смо пронашли високе разине штетних кемикалија код жена афроамеричког поријекла”, изјавила је коауторка студије др Џеси Бакли, ванредна професорка у Блумберговој школи јавног здравља у саставу Универзитета Џон Хопкинс.

Примерице, износи 3,4-диклоранилина (хемикалије која се користи у производњи боја и пестицида) биле су више од 100 посто више међу афроамеричким и латиноамеричким женама у порђењу с белкињама.Наша открића изазивају забринутост за здравље трудница и фетуса, будући да су неке од ових хемикалија познате као карциногене и потенцијално утичу на развој детета. Јасно је да су потребне регулаторне мере да би се ограничила изложеност”, рекао је Гихае Чои, први аутор студије и постдокторанд на Универзитету Џон Хопкинс.

(Зимо)

О аутору

Stanko

Оставите коментар