СКЛАПАЊЕ ПАМЋЕЊА

ТУ СЕ РОДИО СВЕТИ ПЕТАР

Илустрација

Илустрација

Археолози у Израелу тврде да су пронашли доказ који потврђује локацију библијског рибарског села Бетсаиде

Истраживачи већ дуго траже место рођења Светог Петра. Можда су сада открили натпис који би могао да означава цркву апостола, за коју се каже да се налази у родном месту Светог Петра у Бетсаиди. Данашњи археолози нису баш сигурни где се налазила Бетсаида. Иако су своје претпоставке сузили на неколико потенцијалних места: археолошко налазиште Ет-Тел, село Месадије и археолошко налазиште Ел-Арај. Свети Петар био је један од 12 апостола Исуса Христа и први папа Римокатоличке цркве.

Археолози у Израелу тврде да су пронашли доказ који потврђује локацију библијског рибарског села Бетсаиде. Према Јеванђељу по Јовану ту су рођени Свети Петар и његов брат Свети Андреј и апостол Свети Филип. Хришћани верују да је ова локација, такође, место неких од Исусових чуда, укључујући исцељење слепог човека и храњење 5.000 људи само са пет хлебова и две рибе.

Откриће мења све

Ахеолошка експедиција Ел-Арај спроводи ископавања на једном од локалитета на северној обали Галилејског мора од 2016. године. Истраживања предводе Kинерет институт за галилејску археологију и њујоршки Најак колеџ. Оно што истраживачи називају „oбласт А” у Ел-Арају има остатке јужног, западног и северног зида цркве апостола из византијског доба. На том истом простору налазе се и остаци града из римског периода из 1. века.

Остаци Цркве апостола у Бетсаиди (Achia

Kohn-Tavor, Hebrew University, Jerusalem)

Најновије откриће на локалитету јесте мозаик са цветом у цркви који је први пут пронађен 2019. године. На њему се налази грчки натпис који позива на заступништво „поглавара и заповедника небеских апостола”, изрази који се често користе за Светог Петра. Натпис се налази унутар округлог медаљона уоквиреног са две црне линије тесера. То је део већег, цветног мозаика на поду црквене сакристије, простора или просторије у којој се свештеници припремају за службу.

Очишћен натпис на поду цркве

(Ел-Арај експедија)

Ово откриће је наш најјачи показатељ да је Петар имао посебну везу са базиликом и да је вероватно била посвећена њему. Будући да је византијска хришћанска традиција рутински идентификовала Петров дом у Бетсаиди, а не у Kапернауму као што се данас често мисли, изгледа да је базилика у знак сећања на његову кућу”, рекао је Стивен Нотли, професор Најак колеџа и руководилац ископавања.

Речи подржавају претпоставку археолошког тима да је грађевина била Црква апостола, базилика из византијског доба описана у списима Вилибалда. Он је био немачки бискуп из Ајхштата који је био на ходочашћу на света места на Галилејском језеру 724. године. Написао је да су „отишли у Бетсаиду, резиденцију Петра и Андрије, где се сада налази црква на месту њихове куће”. На натпису на поду цркве пише и „Kонстантин, слуга Христов” (ово не би био истоимени римски цар), унутар округлог медаљона уоквиреног црним тесерама.

Бетсаида дом рибара

Име места Бетсаида значи „дом рибара”, а Исус је позвао Петра и Андрију да га следе док су радили као рибари. Село је, такође, било место где је Исус нахранио 5.000 људи у Јеванђељу по Луки.

Исус је желео да ученици нахране велики народ. Рекли су да би то било немогуће. Али, један дечак са њима је имао пет малих хлебова и две мале рибе. Исус узима овај дар, захваљује Богу на њему и користи га да нахрани преко 5.000 људи, са остатком хране!”

Остаци цркве (Steven Notley)

Остаци цркве се налазе изнад римског купатила, са слојем муља од 40 центиметара између, што указује да је село у једном тренутку поплавило Галилејско море (језеро). Одговарало би историјским записима који упућују да Бетсаида нестаје крајем 3. века. То значи да када су Византинци саградили цркву апостола, можда је изгубљено локално сећање на то где су рођени Петар и Андреј.

Са наставком ископавања у октобру археолози се надају да ће пронаћи натпис посвећен апостолу Андреју, јер би црква вероватно била посвећена обојици мушкараца.

(Илустрација Натпис на грчком открива родно место Светог ПетраFacebook/Museum of the Bible)

(Све о археологији)

О аутору

Stanko

Оставите коментар