МЕЂУ ИЗМЕЂУ

У МАГНЕТСКОМ ТУНЕЛУ

ESA

ESA

Мистериозне структуре на нашем небу које деценијама збуњују астрономе можда су коначно добиле своје објашњење, које је заправо врло необично.Kад бисмо погледали у небо, видели бисмо ову структуру налик тунелу у готово сваком смеру у којем гледамо. Односно, то би било могуће када бисмо могли очима перципирати радио-таласе”, рекла је астрономкиња Џенифер Вест са Универзитета Торонто у Kанади.


(
Dominion Radio Astrophysical Observatory/Villa Elisa telescope/ESA/Planck)

Наиме, на нашем се небу виде две велике структуре за које знамо већ годинама, али их до сада нисмо повезивали – Нортх полар спур и Фан регион. Нортх полар спур (НПС) је велико подручје врућег гаса које емиује рендгенско и радио-зрачење, а налази се изнад равнине наше галаксије. Почиње у близини сазвежђа Стрелца и протеже се до Шкорпиона, Лупуса и Кентаура. Фан регион је подручје које се сматра једним од најдоминантнијих изворишта поларизованог зрачења.

Нортх полар спур и фан регион налазе се на супротним странама неба, но научници сматрају да би њих могао повезивати огромна мрежа магнетских нити. Ове би могле творити структуру налик тунелу која кружи око Сунчевог система, али и других оближњих звезда, пише Science Alert. Џенифер Вест и колеге показали су да се та два подручја могу повезати. Помоћу модела и симулација приказали су како би могло изгледати радијско небо ако су те две структуре повезане магнетским нитима. Утврдили су да су структуре највероватније од нас удаљене око 350 светлосних година, што је у складу с неким другим проценама.

Наравно, да би се потврдили ови налази, потребна су даља истраживања. Но, ова студија је већ сада понудила неке добре одговоре о питању формирања и еволуције магнетских поља у галаксијама и начину на који се та поља одржавају.Магнетска поља не постоје издвојено. Морају бити међусобно повезана. Дакле, следећи корак је боље разумевање начина на који се ово локално магнетско поље повезује с галактичким магнетским пољем већих размера, али и с магнетским пољима мањег опсега, попут онога Сунца и Земље”, рекла је Џенифер Вест. Истраживање названо A Unified Model for the Fan Region and the North Polar Spur: A bundle of filaments in the Local Galaxy ускоро би требало бити објављено у The Astrophysical Journal, а сада је доступно на arXiv-у.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар