МЕЂУ ИЗМЕЂУ

УДАР НА СПОРТСКИ МОЗАК

Shutterstock

Shutterstock

На више од половине од двадесет и једног мозга које су бивши спортисти донирали, откривени су знаци хроничне трауматске енцефалопатије (CTE).

Реч је о неуродегенеративној болести узрокованој поновљеним ударцима у главу и потресом мозга код спортиста, најчешће оних који се баве контактним спортовима, попут фудбала или кошарке, показала је аустралијска студија. Болест погађа појединце у средњим годинама и неколико година након престанка траума мозга. CTE се са сигурношћу може открити само прегледом мозга након смрти, а повезује се с проблемима менталног здравља у распону од симптома промене расположења и понашања до когнитивних оштећења и деменције.

Студија коју је одобрио Одбор за етичку ревизију локалног здравственог округа у Сиднеју, Royal Prince Alfred Hospital, изнела је прелиминарне налазе засноване на истраживању двадесет и једне донације до 26. марта 2021.Сви донори, укупно 21, бавили су се спортовима за које је карактеристичан ризик од поновљених повреда главе, а 17 међу њима играло је фудбал”, подаци су студије објављене у часопису Medical Journal of Australia.Само у случају једног донора није установљен неки облик неуродегенеративних промена, а код њих 13 пронађено је две или више неуродегенеративних патологија. Показало се да је најчешћа неуропатологија била управо хронична трауматска енцефалопатија, а 12 донора је имало врло специфичне CTE лезије.” У чланку стоји и да је шест од 12 донора са CTE, као и један од девет код ког није установљен CTE, живот окончало самоубиством.

Спортисти који се баве контактним спортовима у целом свету све чешће се суочавају са дугорочним последицама поновљених удараца у главу током каријере. Национална фудбалска лига САД је 2016. основала фонд од милијарду долара за исплату одштете хиљадама бивших играча који су претрпели повреде главе повезане са поновљеним потресима мозга. Група бивших играча рагбија у децембру 2020. поднела је групну тужбу против светске организације World Rugby и осталих сличних организација, у којој стоји како им је због пропуста поменутих организација, које нису на време заштитиле њихово здравље, дијагностикован неки рани облик деменције. Због тога је World Rugby прошле године објавио смернице које ограничавају тренинг с пуним контактом на 15 минута недељно и покренуо је кампању едукације о здрављу мозга намењену спортистима.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар