MEĐU IZMEĐU

UDAR NA SPORTSKI MOZAK

249 pregleda
Shutterstock

Na više od polovine od dvadeset i jednog mozga koje su bivši sportisti donirali, otkriveni su znaci hronične traumatske encefalopatije (CTE).

Reč je o neurodegenerativnoj bolesti uzrokovanoj ponovljenim udarcima u glavu i potresom mozga kod sportista, najčešće onih koji se bave kontaktnim sportovima, poput fudbala ili košarke, pokazala je australijska studija.Bolest pogađa pojedince u srednjim godinama i nekoliko godina nakon prestanka trauma mozga.CTE se sa sigurnošću može otkriti samo pregledom mozga nakon smrti, a povezuje se s problemima mentalnog zdravlja u rasponu od simptoma promene raspoloženja i ponašanja do kognitivnih oštećenja i demencije.

Studija koju je odobrio Odbor za etičku reviziju lokalnog zdravstvenog okruga u Sidneju, Royal Prince Alfred Hospital, iznela je preliminarne nalaze zasnovane na istraživanju dvadeset i jedne donacije do 26. marta 2021.Svi donori, ukupno 21, bavili su se sportovima za koje je karakterističan rizik od ponovljenih povreda glave, a 17 među njima igralo je fudbal”, podaci su studije objavljene u časopisu Medical Journal of Australia.Samo u slučaju jednog donora nije ustanovljen neki oblik neurodegenerativnih promena, a kod njih 13 pronađeno je dve ili više neurodegenerativnih patologija. Pokazalo se da je najčešća neuropatologija bila upravo hronična traumatska encefalopatija, a 12 donora je imalo vrlo specifične CTE lezije.”U članku stoji i da je šest od 12 donora sa CTE, kao i jedan od devet kod kog nije ustanovljen CTE, život okončalo samoubistvom.

Sportisti koji se bave kontaktnim sportovima u celom svetu sve češće se suočavaju sa dugoročnim posledicama ponovljenih udaraca u glavu tokom karijere.Nacionalna fudbalska liga SAD je 2016. osnovala fond od milijardu dolara za isplatu odštete hiljadama bivših igrača koji su pretrpeli povrede glave povezane sa ponovljenim potresima mozga.Grupa bivših igrača ragbija u decembru 2020. podnela je grupnu tužbu protiv svetske organizacije World Rugby i ostalih sličnih organizacija, u kojoj stoji kako im je zbog propusta pomenutih organizacija, koje nisu na vreme zaštitile njihovo zdravlje, dijagnostikovan neki rani oblik demencije.Zbog toga je World Rugby prošle godine objavio smernice koje ograničavaju trening s punim kontaktom na 15 minuta nedeljno i pokrenuo je kampanju edukacije o zdravlju mozga namenjenu sportistima.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar