СКЛАПАЊЕ ПАМЋЕЊА

УКРАЈИНСКИ СТОУНХЕНЏ

Илустрација

Илустрација

Археолози су га открили испод хумке, а стар је 5.500 година.

„Украјински Стоунхенџ” откривен је испод хумке у априлу 2021. године у близини села Новоалександровка, Дњепропетровска област. Истраживања су спроведена због радова на путу у селу. Старост пронађене структуре је око 5.500 година, што је нешто старије од британског Стоунхенџа, а њена величина је знатно скромнија. Пречник круга од камених плоча (кромлеха), откривених током ископавања хумке износи 18 мeтара у поређењу с пречником од 33 метара за британски пандан.

Унутар хумке пронађено је 27 покојника различите старости. Они су били сахрањени од енеолита (око 3.200. године п.н.е.) до средњег века. Део плоча кромлеха је разбијен почетком 3. миленијума пре нове ере, током раног бронзаног доба, када је круг прекинут. Исто се догодило и са британским Стоунхенџом чији је круг прекинут, отприлике, у исто време.

Пре открића кромлеха археолози су кренули да истраже хумку која је била висока 7, 5 метара и 5 метара у пречнику. Она је коришћена као гробље следећих неколико хиљада година, од енеолита до средњег века. „Има веома танак горњи слој земље, буквално 10 сантиметара. То је врло танко и изазива њено бубрење, пропадање итд. Због тога је одлучено да то истражи”, рекао је Дмитриј Тесленко за New York Times, шеф Дњепарске археолошке експедиције Украјинске археолошке службе. Истраживања и анализе ће трајати неколико година.

„Овај кромлех (мегалитска конструкција од великих камених блокова) има две функције. Прво, камење служи као потпорни зид који задржава тло, а друго, оно је света ограда која одваја свет мртвих од света живих”, објаснио је Јарослав Јарошенко, истраживач Археолошке експедиције Дњепар.

(Informator)

Kромлех је био сакривен под хумком. Вероватно је касније прекривен. Могуће да се у исто време променио састав локалног становништва, а древна грађевина је по старом сећању још увек важила за свето место. Стога је искоришћен на нов начин. Kромлех се састоји од камених плоча висине до два метра и тежине око тоне свака. Плоче су укопане у земљу и чврсто спојене једна уз другу. Остало је сачувано укупно 64 камених плоча.

Унутар хумке пронађено је 27 покојника различите старости. Они су били сахрањени од енеолита (око 3.200. године п.н.е.) до средњег века. Део плоча кромлеха је разбијен почетком 3. миленијума пре нове ере, током раног бронзаног доба, када је круг прекинут. Исто се догодило и са британским Стоунхенџом чији је круг прекинут, отприлике, у исто време.

Погребна пракса унутар хумке са гробним прилозима

(Dnieper archeological expedition)

У хумци нађени су керамички лонци, кремено оруђе, огрлице од вучјих или псећих очњака. Пронађен је и троструки гроб: у средини је лежао скелет мушкарца, а уз њега су притиснути скелети жене и детета са обе стране. Kод једног покојника из раног бронзаног доба, археолози су приметили трагове мумификације. Чини се да је тело без унутрашњих органа. „Таквих налаза је врло мало и они ће нам дати сазнања о начину живота и сахрањивању ове популације”, изјавио је Дмитриј Тесленко за BBC News Ukraine.

Трагови мумификације и окера на лобањи (Дмитриј Тесленко)

У многим сахранама видљиви су трагови бојења лобање окером (црвена минерална боја) са сложеним шарама. Ово је део верског обреда, који је симболизовао продужење живота покојника на онај свет, а такође је сведочио о високом статусу покојника. Поред тога што су хумке угрожене модерном градњом, а археолошка истраживања успоравају изградњу пута, друга препрека изградњи пута је невладина организација Чувари кургана”. Она је основана 2019. године под окриљем Александра Kликавке и постала је национални покрет у последње две године.

„Почетком 20. века у Украјини је било око 100.000 хумки, али се не зна колико их је остало. На подручју Новоолександривке има 99 хумки, али након обиласка њива, видели смо да је већина њих преорана и сравњена са земљом. Kазна за нелегално ископавање хумки је јефтина, а сељак ће добити више за хлеб него што ће платити казну. А органи за спровођење закона то не желе”, казала је Александар Kликавка за BBC News Ukraine.

„Археолози аматери или пљачкаши не постоје сами за себе. У Украјини, као и у другим земљама света, постоји одређени механизми пљачке. Пљачкаш је најнижа карика, затим дилери, а још даље – приватни колекционари. Интернет аукције стоје између њих. Kао резултат тога, долази до катастрофе”, сматра Дмитриј Тесленко. Хумке су, због богатства налаза, одувек привлачиле пажњу пљачкаша гробова и аматера. Модерна градња је такође велики проблем када је у питању очување археолошког наслеђа. У новије време су проблем и климатске промене због којих хумке пропадају. Не треба заборавити и археолошка истраживања, која су сама по себи деструктивна, али ће се са њима сачувати и прикупити подаци о древним људима.

(Илустрација Dnieper archeological expedition)

(Све о археологији)

О аутору

Stanko

Оставите коментар