DIGITALNI DOMOROCI

12 koristi mračne mreže

294 pregleda
Pixabay

Pored toga što nema baš naročito povoljnu reputaciju, postoje mnoge njene legitimne i legalne svrhe. Ovde ćemo se upoznati sa dvanaest njenih potpuno zakonitih načina upotrebe.

Pominjanje mračne mreže obično izaziva zloslutne i zlokobne predstave. Iako je mračni veb svakako dom obimnog sadržaja sumnjivog porekla, on takođe ima niz legitimnih upotreba, od pomaganja građanima da zaobiđu vladinu cenzuru, do dodavanja još jednog sloja anonimnosti u uslugama e-pošte. Navešćemo dvanaest legitimnih razloga za korišćenje mračnog veba.


1.Zaobilaženje vladine cenzure
Iako je anonimnost na mreži omogućila procvat ilegalnog sadržaja na mračnom vebu, takođe je omogućila građanima u zemljama sa diktatorskim režimima da zaobiđu ograničenja interneta koje je postavila njihova vlada.
Vlade širom sveta pokušavaju da kontrolišu šta njihovi građani mogu da vide na mreži. Mračna mreža može da sakrije onlajn aktivnosti građana od vlade koja nad njima vrši neprestani nadzor. Koristeći mračni veb, korisnici bi mogli da sakriju informacije kao što su posećene veb-stranice i lokacije korisnika.


2.Usluge anonimne e-pošte
Dok su brojne usluge šifrovane e-pošte dostupne na mreži koju svakodnevno koristimo, korisnici koji traže dodatni sloj anonimnosti mogu da pređu na mračni veb. Najpoznatiji servis e-pošte na mračnom vebu je ProtonMail, kojeg podržava Tor mreža i štiti privatnost korisnika, bori se protiv cenzure i onemogućava da se obavlja nadzor nad korisnicima.
Među najpoznatijim posebnim uslugama e-pošte na mračnom su Torbox i Mail2Tor, kojima se može pristupiti samo preko Tor pretraživača.


3.Anonimna saradnja sa novinarima
Saradnja sa novinarima je nekim ljudima, recimo uzbunjivačima, naročito udobna i prijatna samo onda ako se nalaze pod velom anonimnosti.
SecureDrop je komunikacioni softver koji koristi Tor mrežu da olakša anonimnu komunikaciju između izvora i novinara. Izuzetno mnogo se koristi među novinskim medijima, uključujući Forbes, Vice Media i New Yorker.


4.Posećivanje stranica koje objavljuju vesti
Dok je veb dostupan širom sveta svima koji imaju internet vezu, međunarodne vlade ponekad blokiraju veb-stranice koje sadrže vesti. Mračni veb je bio zgodan alat u borbi protiv te vrste cenzure. Istraživačka informativna organizacija ProPublica je uspostavila prisustvo na mračnom vebu 2016. godine. Građani širom sveta mogu anonimno da pristupe veb-stranici ProPublica na Toru, čak iako je vlada blokirala na uobičajenoj mreži u određenoj državi. Njujork tajms i Bi-Bi-Si su sledili primer ProPublice i objavili su „mračne“ kopije svojih veb-stranica na Tor mreži.


5.Anonimno kontaktirajte CIA
CIA je 2019. godine pokrenula svoje zvanično prisustvo na mračnom vebu. Iako možemo da pomislimo da mračni veb nije mesto na kojem bismo mogli da pronađemo vladinu agenciju, veb-stranica je namenjena ljudima koji žele da kontaktiraju CIA, ali nikako ne bi želeli da ih neko otkrije u tom postupku.


6.Pristup naučnim istraživanjima
Ponekad je pristup naučnim istraživanjima ograničen ili potpuno nemoguć sve dok ne platite veliku naknadu da biste dobili dozvolu da pročitate jedan članak. Časopis pod nazivom American Journal of Freestanding Research Psychology na mračnom vebu pokušao je da taj problem reši tako što besplatno hostuje akademske radove na svom sajtu. Da cela situacija bude još bolja, nema potrebe da brinete o tome da li legalno pristupate radovima, jer su sami autori članaka podneli svoje radove spomenutoj veb-stranici.


7.Koristite pretraživače u kojima nema oglasa
Pretraživači su okosnica interneta – oni pomažu ljudima da brzo i lako pronađu informacije koje traže. Međutim, rezultati do kojih je došao pretraživač često su praćeni oglasima koji mogu da vas odvuku od onoga što tražite. Neki pretraživači, kao što je DuckDuckGo, imaju svoje posebne verzije na mračnom vebu. Pomoću tih verzija možete da pretražujete uobičajeni veb, dok istovremeno štitite svoju anonimnost i ne vidite oglase. Na taj način niko nikada neće znati šta tražite, a s druge strane, izbegavate dosadne reklame koje vas često ometaju u radu.

(Pexels)


8.Osigurajte novčanike za kriptovalute
Iako kriptovalute, kao što je bitkoin, imaju bezbroj prednosti, jedan od glavnih nedostataka je taj što je svaka transakcija javna i može se pratiti. Usluge za kriptovalute na mračnom vebu, kao što su Wasabi Wallet i Shadow Wallet, koriste različite tehnike kao što su coinjoin i tumbling da bi se unapredila anonimnost bitkoin transakcija i otežalo praćenje određenih valuta.


9.Pristupite društvenim mrežama
Skoro svako ko ima pristup internetu ima nalog na društvenim mrežama na bar jednoj od najpopularnijih platformi, kao što su Fejsbuk, Instagram ili Tviter. Tokom godina, pojavio se veliki broj platformi društvenih mreža na mračnom vebu, među kojima su BlackBook, Galaxy i TorBook, koje su među najpopularnijima. Možda će vas iznenaditi podatak da su neke od naših omiljenih platformi društvenih mreža koje koristimo na uobičajenom vebu, među kojima su Tviter i Fejsbuk, pokrenule iste takve platforme na mračnom vebu za korisnike koji žele da izbegnu nadzor vlade.


10.Slušajte onlajn radio
Slušanje radija više nije ograničeno na radio talase. Brojni radio sajtovi žive na mračnom vebu gde možete da izaberete stanicu po sopstvenoj želji. Jedan od najpopularnijih sajtova radio stanica na mračnom vebu je Deep Web Radio, gde možete da slušate brojne stanice specijalizovane za različite žanrove.


11.Pronađite usko specijalizovani sadržaj
Mračni veb je dom brojnih zajednica, blogova i sajtova na kojima se nalaze stručni i specijalizovani sadržaji. Jedan od najpoznatijih usko specijalizovanih sajtova na mračnom vebu je The Chess, koji korisnicima omogućava da igraju anonimnu partiju šaha protiv potpuno nepoznatih igrača. Beneath VT je popularni blog posvećen istraživanju parnih tunela koji postoje ispod Virgina Tech-a, zajedno sa mapom, dnevnikom putovanja i listom upozorenja o potencijalnim opasnostima istraživanja tunela.


12.Učestvujte u forumima i grupama za ćaskanje
Mračni veb je dom grupa za ćaskanje i foruma koji okupljaju zajednice koje žele anonimno da razgovaraju o stvarima o kojima bi im inače bilo neprijatno da pričaju. Jedan od najpopularnijih foruma na mračnom vebu je, između ostalih, Paradise, gde korisnici mogu da razgovaraju o društvenim pitanjima i problemima u svetu pod okriljem anonimnosti.

Uprkos lošoj reputaciji mračnog veba, postoje i neki zraci svetlosti koji dolaze od stranica koje imaju legalne i legitimne svrhe. Iako nije uvek lako pronaći nešto na mračnom vebu, tamo ipak postoje specijalizovani pretraživači koji pomažu korisnicima da pronađu upravo ono što traže.

(RAF)

O autoru

administrator

Ostavite komentar