МЕЂУ ИЗМЕЂУ

УНИШТАВАЊЕ АМАЗОНА

Илустрација (Yandex.com)

Размере крчења шума у Амазону су толико велике да се сада сматра да се уништава површина већа од три фудбалска терена по минуту. То значи да бисмо ускоро могли да дођемо до тачке након које се Амазон више не би могао опоравити, пише „Гардијан.

 Оштар пораст сече шума, који се догодио у мају и јуну ове године, потврђује да је председник Жаир Болсонаро дао зелено светло илегалном експлоатисању земљишта, сечи и спаљивању околине. Према информацијама сателитског система „Детер Б”, који је почео с радом 2015. године, у јулу је посечено 1.345 квадратних километара бразилске амазонске прашуме, што је за трећину више него што је било посечено у јуну, преноси „Индекс”.

Мада је до краја овог месеца остало још само неколико дана, претпоставља се да су размере уништавања Амазона толики да ће ово бити први месец у последњих неколико година да је Бразил изгубио подручје прашуме величине ширег подручја Лондона.

Стално смањење прашумског подручја прети и глобалној стабилизацији климе. Наиме, ако се настави овим темпом, прашуме би могле да се претворе у савану, при чему ће се смањити способност апсорпције угљеника, што би могло да убрзати глобално загревање. У првих седам месеци своје власти, Болсонаро је дао снажну подршку пољопривредним и рударским компанијама и притом умањио надлежност владиних агенција одговорних за заштиту шума и околине.

Тако је Агенцију за заштиту околине ставио под надзор Министарства пољопривреде, на чијем је челу вођа пољопривредног лобија.

Председник и други министри у више наврата су критиковали Агенцију за надзор шума због изрицања новчаних казни незаконитим дрвосечама, а влада је предузела кораке како би ослабила заштиту шумских резервата и аутохтоних подручја.

(Извор Спутњик)

 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар