МЕЂУ ИЗМЕЂУ

УЗРОЦИ ХЛАДНИХ СТОПАЛА

Shutterstock

Kада кажете хладна оно на шта се прво помисли је лоша циркулација. Међутим, то није увек узрок овој појави, каже др Данијел Депре, хирург. Kако докторка објашњава, није необично понекад имати хладна стопала, али ако је тај проблем константан, можда постоји неко основно здравствено стање које га проузрокује, па она предлаже разговор с лекаром у том случају. Kоји су најчешћи узроци хладних стопала?

Лоша циркулација један је од најчешћих узрока овог проблема.Kако се артерије удаљавају од срца и улазе у ноге и стопала, оне поступно постају све мање и лакше се блокирају масним наслагама”, објаснила је др Депре и додала:Будући да су артерије које иду према стопалима најмање, оне су често прве погођене, што доводи до осећаје хладноће у стопалима.

Пушење, високи крвни притисак, повишени холестерол и доба старости такође су ризични фактори за појаву лоше циркулације, пише Popsugar.

Дијабетес и хипотиреоза могу исто тако да доведу до ове појаве.Често код дијабетеса, ако шећер у крви остане стално висок, може доћи до оштећења живаца, што проузрокује неуропатију или осећај ледено-врућег жарења, што опет може да проузрокује осећај хладноће”, објаснила је др Депре.Са хипотиреозом тело не производи довољно хормона, што утиче на телесни метаболизам, који контролише телесну температуру.

Недостатак гвожђа може да доведе до осећаја хладних стопала. Докторка сматра да низак ниво гвожђа доводи до анемије, чија су једна од нуспојава хронично хладна стопала. Уколико је слаба циркулација у доњим екстремитетима једноставно ходање помоћи ће вам да побољшате проток крви”, рекла је др Депре и додала:Ако седите дуже време, чак и кружни покрети зглоба и савијање прстију за почетак могу да буду од помоћи”.

И на крају, масажа је сјајан начин да повећате проток крви у својим стопалима и загрејете их. Али др Депре ипак сматра да је посета лекару најбоље решење, уколико је овај проблем константан.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар