MEĐU IZMEĐU

UZROCI HLADNIH STOPALA

1.903 pregleda

Kada kažete hladna ono na šta se prvo pomisli je loša cirkulacija. Međutim, to nije uvek uzrok ovoj pojavi, kaže dr Danijel Depre, hirurg.Kako doktorka objašnjava, nije neobično ponekad imati hladna stopala, ali ako je taj problem konstantan, možda postoji neko osnovno zdravstveno stanje koje ga prouzrokuje, pa ona predlaže razgovor s lekarom u tom slučaju.Koji su najčešći uzroci hladnih stopala?

Loša cirkulacija jedan je od najčešćih uzroka ovog problema.Kako se arterije udaljavaju od srca i ulaze u noge i stopala, one postupno postaju sve manje i lakše se blokiraju masnim naslagama”, objasnila je dr Depre i dodala:Budući da su arterije koje idu prema stopalima najmanje, one su često prve pogođene, što dovodi do osećaje hladnoće u stopalima.

Pušenje, visoki krvni pritisak, povišeni holesterol i doba starosti takođe su rizični faktori za pojavu loše cirkulacije, piše Popsugar.

Dijabetes i hipotireoza mogu isto tako da dovedu do ove pojave.Često kod dijabetesa, ako šećer u krvi ostane stalno visok, može doći do oštećenja živaca, što prouzrokuje neuropatiju ili osećaj ledeno-vrućeg žarenja, što opet može da prouzrokuje osećaj hladnoće”, objasnila je dr Depre.Sa hipotireozom telo ne proizvodi dovoljno hormona, što utiče na telesni metabolizam, koji kontroliše telesnu temperaturu.

Nedostatak gvožđa može da dovede do osećaja hladnih stopala. Doktorka smatra da nizak nivo gvožđa dovodi do anemije, čija su jedna od nuspojava hronično hladna stopala.Ukoliko je slaba cirkulacija u donjim ekstremitetima jednostavno hodanje pomoći će vam da poboljšate protok krvi“, rekla je dr Depre i dodala:Ako sedite duže vreme, čak i kružni pokreti zgloba i savijanje prstiju za početak mogu da budu od pomoći”.

I na kraju, masaža je sjajan način da povećate protok krvi u svojim stopalima i zagrejete ih.Ali dr Depre ipak smatra da je poseta lekaru najbolje rešenje, ukoliko je ovaj problem konstantan.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar