МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ВЕЋИ IQ ОД АЈНШТАЈНА

Адхарa Перез (Пуенте либре/Твитер)

Осмогодишња Мексиканка Адхара Перез има кoeфцицијент интелигенције 162, што је више од оног који су имали Ајнштајн и Хокинг (160). Иако пати од Аспергеровог синдрома и аутизма, похађа студије на два универзитета и сања да постане астронаут.

 Са три године већ је познавалa алгебру и примљена је у Центар за негу талената у Мексику, где је са осам завршила средњу школу, преноси „Јукатан тајмс”. Иако је натпросечно интелигентна, деца из разреда нису била превише дружељубива због здравствених тешкоћа које има. Две године  је трпела малтретирање.

Девојчицa, која је према часопису „Форбс” једна од најутицајнијих женских особа у астечкој земљи, сања да буде астронаут, али због година није успела да се упише на Национални универзитет у Мексику. Тренутно Адхара студира онлајн на два универзитета: индустријско инжењерство, са специјализацијом из математике, и системско инжењерство. Развија паметну наруквицу која прати емоције деце са тешкоћама у развоју и која може да предвиди и спречи разне нападе који се дешавају услед болести.

Време проводи пишући књигу „Не одустај, посебно посвећену деци са проблемима попут њених. Сан јој је да похађа Универзитет у Аризони и стога учи енглески језик у припреми за овај циљ, како би могла да студира астрофизику.

(Извор Спутњик)

 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар