МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ВЕГАНСКЕ СЛАБЕ КОСТИ

Visited 226 times, 1 visit(s) today

Иако веганска исхрана многе одушевљава због одређених здравствених благодети, постоје и неки недостаци у одбацивању производа животињског порекла. Једно мало истраживање је показало да је веганство повезано са слабијим костима и већим бројем прелома костију.

Истраживачи су проучавали две групе – 36 вегана и 36 особа који једу сву врсту хране – и направили су им снимке да би проценили здравље њихових костију. Све у свему, вегани су имали слабије кости. Студија коју су спровели истраживачи из мемачког Савезног института за процену ризика такође је открила да вегани имају мање калцијума, важног састојка за здравље костију, у односу на особе које једу све врсте хране. Неки од осталих храњивих састојака који су недостајали веганима били су витамин А, витамин Б2, лизин, цинк и омега-3 масне киселине, пише Insider.

У другој студији, у којој је анализирано 55.000 људи, вегани су имали 2,3 пута више прелома кукова и двоструко већи број сломљених доњих екстремитета у односу на оне који једу сву сврсту хране. Студија је такође открила да неки вегани можда не једу довољно протеина, што је пресудно за здравље костију.

(Извор Н1)

Visited 226 times, 1 visit(s) today

О аутору

administrator

Оставите коментар