Meso iz laboratorije moglo bi biti 25 puta gore za klimu od obične govedine. Poznato je da se ono dobija se gajenjem životinjskih matičnih ćelija na pdolozi bogatoj hranljivim tvarima. Nova analiza pokazuje da bi masovna proizvodnja mesa iz laboratorija korišćenjem sadašnjih tehnologija mogla biti znatno štetnija za životnu sredinu od gajenja goveda. Za sada se meso na bazi životinjskih ćelija (ACBM) proizvodi u malim količinama i uz ekonomski gubitak. Novo istraživanje ukazuje da bi povećanje moglo uzrokovati od četiri i 25 puta više emisija gasova staklene bašte nego globalna industrija govedine, piše New Scientist.
„ACBM sektor je od investitora dobio milijarde dolara na temelju tvrdnje da će ovaj proizvod biti ekološki prihvatljiviji od govedine”, navode naučnici u istraživanju koje još nije prošlo nezavisnu recenziju. Istina je da mesu iz laboratoriju nisu potrebni zemljište, voda i antibiotici kao govedima, ali istraživači navode da su do sada rađene analize pogrešne u pogledu ispuštanja ugljenika. Naučnici procenjuju da se prilikom dobijanja kilograma takvog mesa se ispušta u atmosferu od 246 do 1.508 kilograma ugljen-dioksida! Istraživanje pod imenom A cradle-to-gate life cycle assessment objavljeno je u elektronskom časopisu bioRxiv. .
(Indeks)