МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ВИРТУЕЛНИ УНИВЕРЗУМ

Илустрација

Илустрација

Јапански научници направили најкомплетнији модел до сада.

Група истраживача је направила виртуелни модел универзума. Назвали су га Uuchu, што на јапанском значи простор”. Али његове границе је тешко пронаћи. Kомпјутерски простор симулира 2,1 трилион честица унутар математичке коцке пречника 9,63 милијарде светлосних година. Поређења ради, једна светлосна година износи приближно 9,5 трилиона километара. На пример, од Плутона од Сунца удаљеност је око 5,25 светлосних сати.

Научницима је за моделовање био потребан суперкомпјутер за чување незамисливог скупа података. Суперкомпјутер се налази у Националној астрономској опсерваторији у Јапану и може да изврши до три квадрилиона операција у секунди. За ово је уграђено 385 терабајта RAM-а. ATERUI II је најбрже возило за астрономска истраживања. Суперкомпјутер се налази у Националној астрономској опсерваторији (NAOJ) у Јапану и може да изврши до три квадрилиона операција у секунди. За ово је уграђено 385 терабајта RAM-а.


(NAOJ)

Али чак је и тако моћан суперкомпјутер имао потешкоће током моделовања виртуелног модела универзума.Морали смо да искористимо 20 милиона сати рада суперкомпјутера и генеришемо око 3 петабајта података”, рекао је Томаки Ишијама, доцент на Универзитету Чиба. То је рецимо као 894.784.853 слика са мобилног телефона од 12 мегапиксела.” У ствари, Uuchu ради као временска машина. Астрофизичар може да га користи за путовање унапред или уназад у времену, а и за зумирање појединачних галаксија. Уз помоћ овог програма биће могуће учити о раним фазама живота универзума и симулирати шта се тренутно дешава у његовим удаљеним угловима. Иначе, свако може да преузме овај модел у компресованом облику. Али треба имати на уму да чак и у знатно смањеном облику, он тежи 100 терабајта.

(Илустрација Monthly Notices of the Royal Astronimical Sosiety)

(Извор Национална географија)

О аутору

Stanko

Оставите коментар