МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ВИТАМИН: СТОП ЗАГАЂЕЊУ

Shutterstock

Shutterstock

Може да ублажи штетна дејства загађеног ваздуха.

 

Становници свих већих градова на Западном Балкану суочавају се са алармантно загађеним ваздухом. Према подацима Светске здравствене организације, више од 90 одсто светске популације живи у подручјима где загађење ваздуха прелази границе. Научници дуго сумњају да PM 2,5 (ситне честице у ваздуху) изазивају епигенетске промене у ћелијама које могу да угрозе здравље. Kада је о Београду реч, систем за праћење квалитета ваздуха, којим управљају званичне институције у Србији, показује да концентрација штетних материја у ваздуху, посебно PM честица, у градовима редовно премашује безбедносне границе за квалитет ваздуха препоручене у смерницама Светске здравствене организације. Слична је ситуација и у другим већим градовима у Србији.

Управо из тог разлога, међународни тим научника је 2017. године урадио клиничко испитивање у жељи да сазнају како ефекти излагања концентрацији загађеног ваздуха од PM 2,5 могу да буду ублажени дневним суплементима витамина B који садрже 2,5 милиграма фолне киселине, 50 милигтама витамина B6 и 1 милиграм витамина B12. У истраживању је учествовало десет волонтера који су прво били излагањем чистом ваздуху, а даван им је плацебо како би измерили њихове основне реакције. Kасније су исти испитаници тестирани великим дозама витамина B и били су излагани веома загађеном ваздуху који садржи висок ниво PM 2,5.

Резултати истраживања су открили да четворонедељно излагање суплементима витамина B ограничава ефекат PM 2,5 између 28 и 78 одсто на десет генских локација. Истраживачи су пронашли да се слична редукција огледа и у митохондријском ДНK, деловима ћелија који генеришу енергију. Научници, ипак, истичу да ова студија има многа ограничења, попут малог броја испитаника, а и мање информација о количини витамина B која изазива реакцију, као и да су потребна подробнија истраживања и испитивања, резултати ове студије су охрабрујући и можда садрже кључ умањења штетности загађеног ваздуха.

(Национална географија)

О аутору

Stanko

Оставите коментар