MEĐU IZMEĐU

VITAMIN: STOP ZAGAĐENJU

182 pregleda
Shutterstock

Može da ublaži štetna dejstva zagađenog vazduha.

 

Stanovnici svih većih gradova na Zapadnom Balkanu suočavaju se sa alarmantno zagađenim vazduhom.Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, više od 90 odsto svetske populacije živi u područjima gde zagađenje vazduha prelazi granice. Naučnici dugo sumnjaju da PM 2,5 (sitne čestice u vazduhu) izazivaju epigenetske promene u ćelijama koje mogu da ugroze zdravlje.Kada je o Beogradu reč, sistem za praćenje kvaliteta vazduha, kojim upravljaju zvanične institucije u Srbiji, pokazuje da koncentracija štetnih materija u vazduhu, posebno PM čestica, u gradovima redovno premašuje bezbednosne granice za kvalitet vazduha preporučene u smernicama Svetske zdravstvene organizacije. Slična je situacija i u drugim većim gradovima u Srbiji.

Upravo iz tog razloga, međunarodni tim naučnika je 2017. godine uradio kliničko ispitivanje u želji da saznaju kako efekti izlaganja koncentraciji zagađenog vazduha od PM 2,5 mogu da budu ublaženi dnevnim suplementima vitamina B koji sadrže 2,5 miligrama folne kiseline, 50 miligtama vitamina B6 i 1 miligram vitamina B12.U istraživanju je učestvovalo deset volontera koji su prvo bili izlaganjem čistom vazduhu, a davan im je placebo kako bi izmerili njihove osnovne reakcije. Kasnije su isti ispitanici testirani velikim dozama vitamina B i bili su izlagani veoma zagađenom vazduhu koji sadrži visok nivo PM 2,5.

Rezultati istraživanja su otkrili da četvoronedeljno izlaganje suplementima vitamina B ograničava efekat PM 2,5 između 28 i 78 odsto na deset genskih lokacija. Istraživači su pronašli da se slična redukcija ogleda i u mitohondrijskom DNK, delovima ćelija koji generišu energiju.Naučnici, ipak, ističu da ova studija ima mnoga ograničenja, poput malog broja ispitanika, a i manje informacija o količini vitamina B koja izaziva reakciju, kao i da su potrebna podrobnija istraživanja i ispitivanja, rezultati ove studije su ohrabrujući i možda sadrže ključ umanjenjaštetnosti zagađenog vazduha.

(Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar