МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ВОДА ТВРДА ИЛИ МЕКА?

Pixabay

Kвалитет воде је важан, а разликује се од земље до земљи, чак и од града до града. Да ли уопште постоје здравствене користи или ризици повезани са меком или тврдом водом? Шта то воду чини меком или тврдом? Све се своди на ниво одређених минерала у води, посебно калцијума, магнезијума и натријума, наводи Healthline.

Тврда вода има виши ниво калцијума и магнезијума, док мека садржи мале количине та два минерала, али има висок ниво натријума. Kако препознати да ли је вода мека или тврда?

Мека вода има благи слани укус иако је то можда тешко уочљиво. USGS пише да тврда вода иза себе оставља бели талог на чашама и у машини за прање посуђа. Ако руке оперете тврдом водом, можда ћете имати осећај да је на њима „љигави филм па ћете их додатно испирати. Тврда вода може да проузрокује и нижи притисак воде јер минерали временом могу да се накупе у цевима и тако ограниче проток воде. Такође, мека вода више пени, а тврда захтева више сапуна да би ствари биле потпуно чисте.

Према Health Digesty, не постоје здравствени ризици повезани с тврдом водом, али она може да проузрокије сувоћу коже и косе. Такође, може да повећа проблеме људима који имају екцеме на кожи. Студије су показале да минерали у тврдој води помажу у заштити од кардиоваскуларних болести, истиче International Journal of Preventative Medicine.

Висок садржај натријума у мекој води може да забрине људе који имају висок крвни притисак. За такве случајеве постоје системи за омекшавање воде на бази калијума. Наравно, можете се одлучити и за куповину флаширане воде за пиће, док ћете воду из славине, ако имате меку воду, користити за чишћење јер је за ту сврху и пожељнија од тврде воде.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар