ПАНДОРИНА КУТИЈА

ЗДРУЖЕНИ УДАР НА ПЛУЋА

Илустрација

Илустрација

Како је дуван и марихуана удружено уништавају људско здравље.

Пушење марихуане, код особа које су паралелно и стални пушачи дувана (цигарета), може повећати оштећења респираторног система, показало је ново истраживање. „Постоји перцепција јавности да је марихуана безбеднија од дувана, и ова студија изазива забринутост да то можда није тачно”, рекла је водећа ауторка студије др Жизел Рива, са Одељења за радиологију на Универзитету Отава у Онтарију.

„Америчка асоцијација за плућа каже да једина ствар која треба да уђе у ваша плућа јесте чист ваздух, тако да ако удишете било шта, то би потенцијално могло бити токсично за ваша плућа”, додала је др Рива. Прелиминарна студија, објављена у Radiology, часопису Радиолошког друштва Северне Америке, упоређивала је резултате скенирања грудног коша компјутеризованом томографијом (CT) код 56 људи који су пушили марихуану и дуван, са скенирањем плућа 33 особе које су биле тешки пушачи цигарета више од 25 година.

Око 75 одсто људи у студији који су пушили марихуану и дуван имало је емфизем, болест малих дисајних путева која узрокује оштећење ваздушних кесица (алвеола) у плућима. Око 67 процената пушача који пуше искључиво дуван имало је исти поремећај, док је само пет посто непушача имало ту болест.

Резултати скенирања додатних 57 непушача без претходног обољења плућа, хемотерапије услед канцера или друге историје оштећења плућа, коришћено је као контролна група података. Око 75 одсто људи у студији који су пушили марихуану и дуван имало је емфизем, болест малих дисајних путева која узрокује оштећење ваздушних кесица (алвеола) у плућима. Око 67 процената пушача који пуше искључиво дуван имало је исти поремећај, док је само пет посто непушача имало ту болест.

Разлика од осам процентних поена између пушача марихуане и дувана и пушача искључиво дувана можда не изгледа као огромна разлика, али је свакао значајна, додала је она: „То сугерише да марихуана има додатне ефекте на плућа него сам дуван. Да ли комбинација марихуане и дувана прави више штете у плућима и упала дисајних путева или је то само марихуана.

Још једна брига је старост пушача марихуане – многи су били много млађи од 50 година, рекла је ауторка студије: „Ови пацијенти су вероватно имали мање ситуација у којима су били изложени диму, осим што су још болеснији од оних који су тешки пушачи дувана и то дуже практикују. Једноставно не знамо да ли је то синергијски ефекат марихуане са дуваном, у односу на самостално дејство марихуане.”

Оштећење дисајних путева од пушења може брзо постати трајно. „Рана упала дисајних путева може се повратити. Када се код пацијента уочи присуство секрета у плућима и задебљање дисајних путева, ако он престане са излагањем диму – стање би требало да се побољша. Али понекад то може довести до дилатације дисајних путева и када се проширење деси – то може бити трајан, неповратан процес”, објашњава др Рива. Да је нова студија имала извесна ограничења, приметила је и она сама, мислећи најпре на мали број примера који су узети у разматрање. Такође, постоји неколико разлика у начину на који се конзумирају трава и дуван које би могле дати смернице за даља истраживања. На пример, дуван се обично пуши са филтером, док се трава не пуши.

Поред тога, пушачи дувана брзо издишу дим, док пушачи марихуане често удишу и задржавају дах како би максимизирали ефекат. „Џоинт који се пуши без фитера, рецимо, омогућава да више честица доспе у дисајне путеве, да се таложе и постану иританти, због чега се јављају секрет и упале”, закључила је др Рива. Ово није прва студија која је открила оштећење плућа од удисања дима марихуане. Студија рађена у јуну показала је да корисници канабиса имају 22 одсто веће шансе да потраже хитну медицинску помоћ или буду хоспитализовани у односу на особе које је не користе.

Главни разлог тражења медицинске помоћи била је физичка повреда, а проблеми са дисањем су били на другом месту. Студија из 2021. године показала је да тинејџери имају двоструко већу вероватноћу да пријављују звиждање или пиштање у грудима након пушења марихуане него након пушења цигарета или употребе е-цигарета. „Често ми се обраћају и родитељи и тинејџери који верују да је пушење канабиса у реду и боље од пушења”, истиче Керол Бојд, оснивачка директорка Центра за проучавање утицаја дрога, алкохола, и пушења на здравље са Универзитета Мичиген у Ен Арбору.

Бојдова додаје и да је често питају да потврди како су вотерпапјп или е-цигарете безбедне, што она одлучно негира: „Стичем утисак да многи верују да је загревање хемикалија (укључујући и оне канцерогене) и њихово претварањеу пару и њихово удисање здраво? Мој одговор је: Не, то није здраво!”

(РТС)

О аутору

Stanko

Оставите коментар