MEĐU IZMEĐU

VUKOVA ŠKOLA U VRANJU

144 pregleda
Vranje News

Promocija knjige „Delajte dokle god videla”, autora Tomislava R. Simonovića.

Ove stranice predstavljaju svedočenje o razvoju školstva u jednoj siromašnoj, zaostaloj palanačkoj sredini, u kojoj se nepismeno i ratovima izmučeno stanovništvo nosilo sa ozbiljnim problemima, rekao je na promociji svoje knjige Delajte dokle god videla imate”hroničar Vranja autor Tomislav R. Simonović. Štivo s podnaslovom Kratak istorijat osnovnog školstva u Vranju do polovine 20. veka”, objavljena je povodom obeležavanja 70 godina postojanja Osnovne škole Vuk Karadžić”, koja je bila domaćin promocije. Govoreći u amfiteatru škole, autor je naglasio da štivo predstavlja priču o mukotrpnom vojevanju za prosvetu, školstvo, kulturu i preporod obrazovanja u Vranju.„To je svedočenje o našoj najstarijoj školi, koja dugo nije imala ime, da bi 1930/31. dobila ime Državna narodna škola Bora Stanković”, podsetio je on.

Jedan slučajan ili nameran susret u našoj školi” pre nekoliko meseci sa autorom, koji je ovde proveo deo osnovnoškolskog obrazovanja”, i razgovor o jubileju škole, „bili su motiv za Simonovića da da svoj doprinos obeležavanju sedam decenija postojanja Vukove škole”, izjavila je direktorka Marina Stojanović: „Najčistije duše i srca pitao je kako on nama može da pomogne u vezi sa obeležavanjem jubileja, preporučio se dokumentacijom i fotografijama u vezi sa ovim važnim datumom koje bismo mogli da publikujemo.Bilo je raznih ideja u pogledu formata korišćenja te građe, ali se na kraju ipak došlo do ove knjige.Knjiga je nastala za vrlo kratko vreme,Tomislav Simobović je danonoćno pripremao tekstove i sve se završilo kako je i planirano zahvaljujući ogromnom entuzijazmu svih koji su u tome učestvovali..

Bibliotekar i lektor Goran Arsić istakao je da je knjiga pisana „na majstorski i inženjerski (Simonović je hemijski inženjer, p.r) precizan način”: „Sve je precizno, nema nikakve mistike ni romantike, mnogo je dobro kad je nešto dokumentarno.Predgovor je zanimljiv – u njemu se kaže da je ova knjiga svedočenje, pominje se mukotrpno vojevanje, potom da preporod školstva odslikava sve ono što se dešavalo u Srbiji do detalja, a i da burni događaji i sve promene, bilo političke, socijalne, kulturne, prosvetne, odslikavaju težnju stanovništva za boljom budućnosti.Takođe, ovo je čvrsto stegnuto štivo, sa mnogo fotografija i podataka, jedna na vrlo živ način napisana knjiga.”

Autor je naglasio da je „knjigu posvetio sam svim đacima i profesorima OŠ Vuk Karadžić, svima koji su svoja nadanja, oduševljenja, razočaranja nalazili u klupama ove škole, svim sadašnjim i budućim generacijama sa željom da, kad zakorače u učionice i kabinete ove škole, zajedno sa svojim učiteljima i nastavnicima potraže nove puteve koji će oblikovati njihovu budućnost”.

Knjiga sadrži značajne fakte i fotografije iz istorijata osnovnog školstva u Vranju i osnivanja prve osnovne škole.Među petnaestak poglavlja su i ona o školovanju Vranjanaca pre oslobođenja od Turaka 1878, o teškom položaju Vranjanaca pod turskom vlašću, storije o vladiki Pajsiju, Hadži Katarini Pećkoj i Hadži Katarini Vranjskoj, o prvim učiteljima u Vranju,učitelju Milojku Veselinoviću, ulozi i uticaju učitelja Zarija R. Popovića na vranjsko školstvo, obrazovanju u Vranju pre Prvog svetskog rata, međuratnom vremenu u prosveti, Državnoj narodnoj školi Bora Stanković”kao preteči Vukove škole itd.Štampana je u 300 primeraka. (Pogledajte galeriju fotografija i video snimak https://www.youtube.com/watch?v=RUeaLTMRygw)

(Tekst i fotografije Vranje News)

 

O autoru

administrator

Ostavite komentar