МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЖАБА НАЛИК СВИЊИ

Живи на дну језера (Википедија)

Живи на дну језера (Википедија)

Научници су, управо, пронашли нову врсту љубичасте жабе (Nasikabatrachus bhupathi), названу по признатом индијском херпетологу др Бупати Субраманиаму, који је преминуо након пада с клизаве стене на истраживачком путовању 2014. године.

Истраживачи из Америчког музеја природне историје и Центра за ћелијску и молекуларну биологију у Индији недавно су је описали у једном научном часопису. Водоземца одликује глатка сивкаста кожа с љубичастим шарама, малене округласте очи и необична њушкица налик свињској. Предњи трбушни масни део јој ограничава кретање.

Познато је да жаба живи само у три сезонска потока у прелепом планинском подручју Западни Гати у Индији. Већину времена, иначе, проводи у на дну плитких језера, због чега вероватно изгледа као амфибијска кртица.

Трагачи су је уочили захваљујући препознатљивом дозивању у време парења. После налажења неколико одраслих водоземаца и пуноглаваца, обједили су морфолошке, генетичке и биоакустичке податке и закључили су да је то, заправо, врста која савременој науци није позната.

А она је веома блиско повезана с још једном врстом љубичастих жаба с прћастом губицом (Nasijabatraxhus saiadrensis), откривеном 2003. године. Иако припадају истом роду, ДНК налази из новопронађене потврдили су да су то различите врсте. Новинари су је сместа назвали „свињском жабом” описавши је као „једну од најчуднијих жаба икада откривених”. По свему судећи, титула ће морати да доделе новој бизарној рођаци.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар