MEĐU IZMEĐU

ŽABA NALIK SVINJI

1.732 pregleda
Živi na dnu jezera (Vikipedija)

Naučnici su, upravo, pronašli novu vrstu ljubičaste žabe (Nasikabatrachus bhupathi), nazvanu po priznatom indijskom herpetologu dr Bupati Subramaniamu, koji je preminuo nakon pada s klizave stene na istraživačkom putovanju 2014. godine.

Istraživači iz Američkog muzeja prirodne istorije i Centra za ćelijsku i molekularnu biologiju u Indiji nedavno su je opisali u jednom naučnom časopisu. Vodozemca odlikuje glatka sivkasta koža s ljubičastim šarama, malene okruglaste oči i neobična njuškica nalik svinjskoj. Prednji trbušni masni deo joj ograničava kretanje.

Poznato je da žaba živi samo u tri sezonska potoka u prelepom planinskom području Zapadni Gati u Indiji. Većinu vremena, inače, provodi u na dnu plitkih jezera, zbog čega verovatno izgleda kao amfibijska krtica.

Tragači su je uočili zahvaljujući prepoznatljivom dozivanju u vreme parenja. Posle nalaženja nekoliko odraslih vodozemaca i punoglavaca, objedili su morfološke, genetičke i bioakustičke podatke i zaključili su da je to, zapravo, vrsta koja savremenoj nauci nije poznata.

A ona je veoma blisko povezana s još jednom vrstom ljubičastih žaba s prćastom gubicom (Nasijabatraxhus saiadrensis), otkrivenom 2003. godine. Iako pripadaju istom rodu, DNK nalazi iz novopronađene potvrdili su da su to različite vrste. Novinari su je smesta nazvali „svinjskom žabom” opisavši je kao „jednu od najčudnijih žaba ikada otkrivenih”. Po svemu sudeći, titula će morati da dodele novoj bizarnoj rođaci.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar