МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЗАБОРАВЉЕНО СЕМЕЊЕ

Shutterstock

Shutterstock

Многе старе сорте су заборављење, а сада се ради на њиховом умножавању. У доба када је животна средина угрожена више него икада пре, из године у годину, рекло би се, постајемо све више еколошки свесни. Ипак, ствари које чинимо и лоши начини на који третирамо природу нису у потпуности искорењени. Један од партнера у акцији Засади дрво коју већ три године спроводе компаније Adria media group и DM Drogerie markt у сарадњи са партнерима, јесте Ботаничка башта са чијим представником, иначе асистентом на Биолошком факултету, Томицом Мишљеновићем разговарамо.

„У Ботаничкој башти већ садимо нове врсте у оквиру еколошког покрета Оквир живота и колегиницом др Иваном Петровић, која годинама интензивно ради на прикупљању старих сорти воћа и поврћа. Тако смо дошли до калемљењих садница крушке, јабуке, беле трешње и шљиве. То је само први део акције, од пролећа ћемо имати едукативне табле, имаћемо бројне радионице за децу, али и старије који би да науче”, објаснио је саговорник Kурир телевизије. Он каже да су многе старе сорте заборављење и да се ради на њиховом умножавању.

„Ботаничка башта је партнер овог пројекта, идеја је да представимо значај и разноврност. Постоје јабуке које су другачијег облика, величине, боје плода, могу се користе у различите намене, за компот, пите, колаче…”, истакао је Мишљеновић. Подвукао је да су млади заинтересовани за ову сферу, да желе да волонтирају у овој сфери и да постоје и посебна одељења за очување животне средине. Уколико и ви желите да будете део акције пријавите се као волонтери за предстојеће садње у Бечмену од 6. до 10. децембра на званичном сајту акције zasadidrvo.rs.

„Засади дрво”, акција коју су 2019. године покренули Adria media group и DM Drogerie markt, заједно са институционалним партнерима Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде – Управом за шуме, ЈП Србијашуме”, ЈП Војводинашуме”, Покретом горана Србије и Привредном комором Србије, Ботаничком баштом Јевремовац”, Шумарским факултетом, средњом Шумарском школом у Kраљеву, Заводом за заштиту природе Србије и Министарством просвете, науке и технолошког развоја, представља највећи пројекат садње дрвећа у Србији.

(Извор Национална географија)

О аутору

Stanko

Оставите коментар