МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЗАМЕЦИ БЕЗ ОПЛОЂАВАЊА

Weizmenn Institute

Weizmenn Institute

Научници из Института Вајцман у Израелу открили су да се мишје матичне ћелије могу саме од себе саставити у структуре налик заметку с пробавним трактом, мозгом и срцем које куца. Ембриони су настали без оплођивања јајних ћелија сперматозоидима, а очекује се да ће у блиској будућности помоћи дубљем разумевању тога како се органи и ткива формирају током развоја природних. Исти тим је прошле године начинио механичку материцу.

Истраживачи верују да би то, такође, могло смањити огледе на животињама и отворити пут новим изворима ћелија и ткива за пресађивање људима. На пример, ћелије коже пацијента с леукемијом би се потенцијално трансформисале у матичне ћелије коштане сржи којима би се лечиле оболеле.

„Невероатно, показали смо да ембрионалне матичне ћелије стварају целе вештачке заметке, што значи да то укључује постељицу и опну која их окружује”, рекао је професор Јакоб Хана који је руководио истраживањем. Прошле је године исти тим описао како су ствотили механичку материцу која је омогућила природним ембрионима мишева да расту ван матенице неколико дана.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар