ЕКОСОФИЈА

ЗАШТО СЕ ПТИЦЕ РАЗВОДЕ?

Верни алабатроси Википедија)

Људи нису једини који пролазе кроз развод. Недавна студија открила је зашто припадници неких врста, на пример плаве сенице, раскидају своје везе.

Када орнитолози кажу „развод”, то значи да су птице које су живеле у пару преживеле до следеће сезоне парења, али да ће се радије повезати са новим партнером него се поново ујединити са старим. Велике плаве чапље разилазе се после сваке сезоне парења, а краљевски пингвини живе одвојено 85% времена.

Истраживачи су, такође, открили да ће
парови успешније синхронизовати своје
време ако одржавају контакт и ван сезоне
парења, и да ће, следствено томе,
остати верни једно другом.

Насупрот томе, раскида само 9% парова патака глувара, док се албатроси скоро никада не разилазе. Велики број истраживача трудио се да разуме како ова одвајања утичу на репродукцију, али досад се мало њих фокусирало на саму појаву.

Сива чапља

Карол Гилсенан из Института за орнитологију Макс Планк, еколог који се бави понашањем животиња, посматрала је с колегама стотине плавих сеница осам година, користећи вештачка гнезда у заштићеној шуми у јужној Немачкој. По њиховим налазима, који су објављени у часопису Animal Behaviour, 64% парова раскинуло је везе за време самог истраживања ‒ чак и кад су верни парови дали више јаја и извели више младих. Ако су се оба партнера вратила на своју стару територију отприлике у исто време, постојала је већа могућност да се поново уједине; ако су се вратили у различито време, већи изгледи су били за раздвајање.

Када се врате раније, не могу себи дозволити да чекају, каже Гилсенанова. Можда је њихов стари партнер повређен или, чак, мртав. Ако чекају, могу да пропусте могућност за парење, тако да морају да се паре. Морталитет одраслих плавих сеница је веома висок, око 50%, тако да ће птица која се прва врати пре наћи новог партнера него ризиковати да буде напуштена. Изгледа да птице једноставно играју на веће шансе.

Плава сеница

Истраживачи су, такође, открили да ће парови успешније синхронизовати своје време ако одржавају контакт и ван сезоне парења, и да ће, следствено томе, остати верни једно другом.

Џош Фирт, зоолог са Универзитета у Оксфорду који није био укључен у ово истраживање, каже да анализе искључују друге могуће узроке раздвајања летачица, на пример, низак успех у репродукцији, неверство, генетику или компатибилност. „У популацији дивљих животиња разилажење може да буде узроковано и неким важним догађајима, а често и случајно”, каже он.

(Бојан Главонић, РТС)

 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар