КОСМИЧКО ТКАЊЕ

ЗАШТО ТАМНА НЕДОСТАЈЕ

NASA/ESA/Hubble

Гравитациона сила суседне галаксије NGC 1035 ољуштила је тамну материју са NGC 1052-DF4 и сада креће с разарањем саме галаксије.

Нови подаци свемирског телескопа Хабл” у власништву Националне аеронаутичке и свемирске агенције (НАСА) и Европске свемирске агенције (ЕСА) показали су како утицај плимске силе делује на галаксију NGC 1052-DF4. Ово откриће објашњава зашто јој недостаје већина тамне материје. Након што су анализирали расподелу светлости и кугластих скупова звезда унутар галаксије, астрономи су закључили да је гравитациона сила суседне галаксије NGC 1035 ољуштила тамну материју са NGC 1052-DF4 и да сада креће с разарањем саме галаксије.

Научна заједница сматра да је тамна материја (dark matter) кључни састојак модела настанка и еволуције галаксија.

Међународни тим стручњака је 2018. године користећи се телескопом Хабл” први пут у нашем космичком суседству открио галаксију (NGC 1052-DF4) којој недостаје већина тамне твари. Ово откриће је подоста изненадило астрономе јер научна заједница сматра да је тамна материја (dark matter) кључни састојак модела настанка и еволуције галаксија, наводи ЕСА. Заправо, да није било тамне твари, примордијални гас не би могао почети да се урушава и ствара галаксије, јер не би за то имао довољно гравитације.

Године 2019. Откривена је још једна галаксија којој недостаје тамна материја, што је додатно подстало научнике да истраже праву природу тих објеката.

Астрономкиња Миреја Монтес са Универзитета Нови Јужни Велс у Аустралији предводила је међународни тим астронома који је проучавао NGC1052-DF4 да би открио где је нестала тамна твар из ове галаксије која је од нас удаљена 45 милиона светлосних година. Открили су да гравитацијске силе суседне масивне галаксије NGC 1035 разарају NGC1052-DF4 и да током тог процеса уклањају из ње тамну материју. Астрономи до сада нису сведочили оваквом одстрањивању тамне твари јер се тај процес може уочити само помоћу јаког телескопа који може детектовати изузетно слабе одлике.

„Kористили смо ,Хабл’ да бисмо проучили дистрибуцију светлости унутар галаксије и расподелу кугластих скупова”, казала је Монтес. Наиме, научници сматрају да су глобуларни скупови звезда настали током епизода интензивног стварања звезда, а које су обликовале и саму галаксију. Kугласте скупове је лако уочити због њихове компактне величине и сјаја и они могу указати на нека својства матичне галаксије.

Астрономи су стога на темељу проучавања и категоризације просторне расподеле кугластих скупова у NGC1052-DF4 добили увид у тренутно стање саме галаксије. Монтес и њен тим уочили су према позицији тих скупова да их нека гравитациона сила одвлачи од матичне галаксије. Kада су анализирали расподелу светлости унутар галаксије, астрономи су пронашли доказе о плимским остацима, односно реповима материјала који се одмичу од NGC1052-DF4, што додатно поткрепљује закључак да се ради о утицају плимске силе.

То значи да је гравитациона сила суседне галаксије прво одстранила тамну твар, а затим кренула на разарање спољашњег дела.

Додатна анализа је показала да су средишњи делови галаксије остали нетакнути и да се у плимским реповима налази само око 7% звездане масе галаксије. То значи да је гравитациона сила суседне галаксије прво одстранила тамну твар, а затим кренула на разарање спољашњег дела NGC1052-DF4.Ови подаци показују да је прво одстрањена тамна материја, а да звезде тек сада почињу осећати ову деструктивну силу”, објаснио је астроном Игнасио Трухиљо из Института за астрофизику Канариас у Шпанији.Временом ће састав око NGC 1035 прождрети већи део галаксије NGC1052-DF4, а неке од њених звезда ће кренути самостално лутати дубоким свемиром”, додао је он.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар