МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЗАСТРАШУЈУЋИ ЗВУК ЗЕМЉЕ

Илустрација

Илустрација

Понекад се чини као да знамо више о свемиру и планетима који су нам најближи, а најмање о планети на којем живимо. Но, научници са Технолошког универзитета у Данској омогућили су нам да откријемо још једну занимљивост. Земљино магнетско поље је сложен и динамичан мехур који нас штити од зрачења и набијених честица што их носе ветрови са Сунца. Kако изгледа када се те честице сусретну са атомима и молекулима у горњој атмосфери, најбоље приказује поларна светлост, односно Aurora borealis. Али, које још тајне оно скрива?

Научници су део открили кад су прикупили магнетске сигнале које је измерила ЕSА-иног сателитска мисија Swarm и претворили их у – звук. Трио сателита Swarm, који је лансиран 2013. године, користи се да би се боље разумело како настаје магнетско поље Земље. Прецизно се мере магнетски сигнали који потичу не само из Земљиног језгра, већ и из свих осталих делова – од кора до магнетосфере. Спајањем тих података и музике, у чему им је помогао музичар Kлаус Нилсен, добили су звукове који не само да звуче као да не допиру са наше планете, већ као нешто што би могли користити у хорор филмовима.

Уз то што су створили помало застрашујуће звукове, дански су истраживачи поставили звучнике у средиште Kопенхагена, на трг Солбјерг, где су емитирали тутњаву Земљиног магнетског поља од 24. до 30. октобра. Бука Земљиног магнетског поља попраћена је приказом геомагнетске олује која је настала као последица Сунчеве бакље 3. новембра 2011. и звучи прилично застрашујуће. Послушајте: https://www.youtube.com/watch?v=f1EaDcR5ivk.

(Илустрација ESA/ATG medialab)

(Зимо)

О аутору

Stanko

Оставите коментар