МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЗЕЛАНДИЈА БИЛА ДРУГАЧИЈА

Осми континент (Википедија)

Осми континент (Википедија)

Зеландија, чија је површина око пет милиона квадратних километара, посебним континентом проглашена је почетком године, пошто су научници открили да испуњава све неопходне критеријуме. Реч је о специфичној геологији, надморској висини изнад околине и кори која је дебља од обичног морског дна. Некада је била део древног суперконтинента Гондване, који се распао пре око 180 милиона година, а верује се да се Зеландија одвојила од Аустралије и Антарктика око 100 милиона година касније.

Двомесечна научна експедиција сада је открила око 70 милиона година старе тајне Зеландије, скривеног континента у Јужном Пацифику. Бушењем морског дна на шест различитих локација, на дубинама већим од 1.250 метара, научници су сакупили више од 8.000 примерака и стотине фосилних врста и забележили историјске промене у географији, вулканизму и клими Зеландије, преноси „Спутњик”.

Са више од 90 одсто територије испод површине воде, континент обухвата острво Лорд Хау на источној обали Аустралије, француску територију Нове Kаледоније и Нови Зеланд. Научни сарадник експедиције Џералд Дикенс са америчког Универзитета Рајс рекао је да је откриће микроскопских шкољки, организама који су живели у топлим плићацима мора, показало да су се географија и клима Зеландије у прошлости драматично разликовале.

Експедиција је пружила увид у геолошке промене Земље, укључујући и промене кретања тектонских плоча Земље, промене у циркулацији океана и глобалној клими. „Велике географске промене у северној Зеландији, која је приближно исте величине као Индија, омогућавају претпоставке за разумевање питања попут оног како су се биљке и животиње рашириле и еволуирале у Јужном Пацифику”, објаснио је научни сарадник експедиције Руперт Садерланд са Универзитета Викторија у Велингтону на Новом Зеланду.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар