SUNČEVA AVLIJA

ZEMLJU ZAMALO OMAŠIO

572 pregleda
Shutterstock

Asteroid koji je nedavno proleteo tik uočen je prekasno. Koliko je to opasno?

Otkriće asteroida veličine malog kamiona samo nekoliko dana pre nego što je proleteo pokraj Zemlje, iako nije predstavljao pretnju čovečanstvu, ukazuje na slepu tačku u našoj sposobnosti predviđanja nebeskih stena koje bi mogli uzrokovati štetu, kažu astronomi.NASA je godinama davala prioritet otkrivanju mnogo većih i egzistencijalno opasnijih asteroida od 2023 BU, malog svemirskog kamena koji je proleteo oko 3.500 kilometara od površine naše planete, bliže od nekih satelita. Da je krenuo ka Zemlji, bio bi smrvljen u atmosferi, samo mali komadi mogli bi dospeti do površine.

S trenutnim uređajima astronomi ne mogu videti takav kamen koji cilja Zemlju sve do nekoliko dana ranije. „Ne znamo gde je većina asteroida koji mogu uzrokovati lokalna i regionalna razaranja”, rekao je Terik Dejli, naučnik u Laboratoriji za primenjenu fiziku Džon Hopkins.

2023 BU među manjima je u grupi koja obuhvata asteroide prečnika od 5 do 50 metara, a takođe uključuje one velike kao olimpijski bazen. Teško je otkriti predmete te veličine sve dok se ne približe našoj planeti, što otežava napore da se pripremimo za onaj koji bi mogao uticati na naseljeno područje.Verovatnoća da će svemirska stena te veličine, koja se naziva meteor, udariti Zemlju kada uđe u atmosferu prilično je mala. Procenjuje se da će je meteor od 5 metara pogoditi jednom godišnje, a onaj od 50 metara jednom u hiljadu godina, prema NASA.

S trenutnim uređajima astronomi ne mogu videti takav kamen koji cilja Zemlju sve do nekoliko dana ranije. Ne znamo gde je većina asteroida koji mogu uzrokovati lokalna i regionalna razaranja”, rekao je Terik Dejli, naučnik u Laboratoriji za primenjenu fiziku Džon Hopkins.Dvadesetmetarski meteor koji je eksplodirao 2013. godine iznad Čeljabinska u Rusiji pojavljuje se jednom u 100 godina, navodi Laboratorija za mlazni pogon pod okriljem NASA. Stvorio je udarni talas koji je razbio desetine hiljada prozora i prouzrokovao štetu od 33 miliona dolara, a niko ga nije video pre nego što je ušao u Zemljinu atmosferu.

Neki astronomi smatraju oslanjanje samo na statističku verovatnoću i procene mnoštva asteroida nepotrebnim rizikom jer bi se mogla poboljšati sposobnost NASA da ih otkrije.Koliko prirodnih opasnosti postoji u pogledu kojih bismo zapravo za milijardu dolara mogli nešto učiniti i sprečiti ih? Nema ih mnogo”, dodao je Dejli, čiji je posao usmeren na odbranu Zemlje od opasnih asteroida.

Detekcija asteroida dobila je veći značaj prošle godine nakon što je američka svemirska letelica veličine hladnjaka udarila u asteroid da bi testirala sposobnost da izbaci potencijalno opasnu svemirsku pretnju s putanje sudara sa Zemljom.

Jedna od velikih američkih nadogradnji za detekciju asteroida biće NEO Surveyor– 1,2 milijarde dolara vredan teleskop koji će biti lansiran na udaljenost od gotovo 1,6 miliona kilometara od Zemlje i nadzirati široko polje asteroida. To obećava značajnu prednost u odnosu na današnje zemaljske teleskope koje ometaju dnevna svetlost i Zemljina atmosfera. Novi teleskop pomoći će da NASA ispuni cilj koji je zadao Kongres 2005.: detektovati 90 posto ukupne očekivanog broja asteroida većih od 140 metara, ili onih dovoljno velikih da unište od cele oblasti do jednog kontinenta.

„Sa Surveyorom se stvarno usredsređujemo na pronalaženje asteroida koji bi mogao izazvati loš dan za mnoge ljude”, izjavila je Ejmi Majnzer, glavna istraživačica NEO Surveyor-a. Ali takođe imamo zadatak da izradimo dobru statistiku za manje objekte, sve do veličine onog iz Čeljabinska.”Detekcija asteroida dobila je veći značaj prošle godine nakon što je američka svemirska letelica veličine hladnjaka udarila u asteroid da bi testirala sposobnost da izbaci potencijalno opasnu svemirsku pretnju s putanje sudara sa Zemljom.

Uspešna demonstracija, nazvana Test dvostrukog preusmeravanja asteroida” (DART), prvi put je potvrdila ovaj metod odbrane planete.NEO Surveyorje od najveće važnosti, pogotovo sada kada znamo od DART-a da stvarno možemo učiniti nešto po tom pitanju”, istakao je Dejli. Moramo pronaći te asteroide.”

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar