МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЖЕНЕ ИЗДРЖЉИВИЈИ ВОЈНИЦИ

Изгуби масноћу (Википедија)

Изгуби масноћу (Википедија)

Жене војници могу боље поднети захтевне вежбе од својих мушких колега, показала је новообјављена студија у Норвешкој. Наиме, истраживање ФФИ-а у Норвешкој је показало да жене боље губе масноћу током активности, што може бити предност током дугорочних вежби или операција, преноси Амбасада Норвешке у Београду. Студијом је, такође, установљено и да се жене брже опорављају.

Након седмице тестирања испоставило
да су мушкарци изгубили 2,7 килограма
мишићне масе, док су жене само масноћу.

Истраживање је обухватило 23 мушкарца и 12 женских војника из Специјалних оружаних снага Норвешке који су били подвргнути физичким напорима у једној недељи тестирања, након чега се испоставило да су мушкарци изгубили 2,7 килограма мишићне масе, док су жене изгубиле само масноће.

Међутим, објављена студија није импресионирала неке скептике, међу којима је пуковник поручник Харалд Хоибак, који је претходно рекао да жене у оружаним снагама ослабљују борбену способност Норвешке, те је одбацио резултате истраживања.

Он се запитао „која је важност бржег опоравка жена ако оне имају знатно мање физичке способности и капацитете”. Kако саопштава Амбасада Норвешке, број жена које служе у норвешкој војсци непрекидно расте након увођења обавезне службе за жене 2015. године.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар