МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЖИВОТИЊЕ ПОЛИТИЧАРИ

Еквадорска жаба (Википедија)

Еквадорска жаба (Википедија)

Амерички биолог Томас Плат назвао је у другој половини пошле године нову врсту паразитског пљоснатог црва (Baracktrema obamai) у част тадашњег америчког председника Барака Обаме. Али то није крај листе неугодних створења која су добила имена познатих политичара.

Барак Обама

Новооткривени пљоснати црв, назван по Бараку Обами (Baracktrema obamai), други је паразит именован по 44. председнику, након длакавог црва пронађеног у језеру Вицторија у Кенији 2012. године. Новог је открио биолог Томас Плат прошле године.

Обамин паук (Џејсн Бонд, Викимедија)

Обамин паук (Џејсн Бонд, Викимедија)

Мали пљоснати црв живи у крвним судовима плућа својих домаћина, малезијских слатководних корњача, чије присуство може изазвати благу упалу, чак и парализа или смрт свог домаћина. Поред два паразита, име доскорашњег америчког председника позајмљено је риби из Тенесија (Etheostoma Obama), изумрлом гуштеру (Obamadon gracilis), птици (Nistalus obamai) и пауку (Aptostichus barackobamai).

Ни то није све: име Барака Обаме се, такође, такође користи за калифорнијске лишајеве од 2008. године „због председникове подршке науци и научном образовању”.

Адолф Хитлер

Anophthalmus hitleri је врста слепр пећинске бубе која са може наћи само у пет влажних пећина Словеније. Тако ју је назвао немаки сакупљач 1933. године, велики обожавалац Адолфа Хитлера у време када је управо постао вођа нацистичке Немачке. Као резултат тога, буба је била на ивици изумирања када су неонацисти из целог света навалали да је набаве за супомену. У овом тренутку је заштићена законом: забрањено је да је ико ухвати.

Хитлерова буба (Википедија)

Хитлерова буба (Википедија)

Џорџ Буш Млађи, Дик Чејни, Доналд Рамсфелд и Дарт Вејдер

Сваки од четворице познатих постали кумови у 2005. по налогу биолога Кели Милер и Квентина Вилера једној малој буби из рода Agathidium. Сада постоје Agathidium buši, Agathidium cheneii, Agathidium rumsfeldi и Agathidium vaderi. Према казивањз Квентина Вилера, Џорџ Буш Млађи га је звао да му захвали у своје и у име Доналда Рамсфелда и Дика Чејнија.

Владимир Илич Лењин

Само једна животиња је названа по Владимиру Иљичу Лењину која је одавно изумрла. Године 2013. у Уљановској области пронађени су ихтиосауруса, узумрлог воденог гмизавац, који је назван Leninia stellans. Прапотопски грабљивац био је седам метара дугачак и имао огромне пчи 20 сантиметара у пречнику!

Нелсон Мандела

Први црни председник Јужне Африке може да се такмичи у броју именоања у животињском свету с малочас поменутим америчким колегом. Поморски биолози Анђео Владес и Тери Гослинер назвали су морског пужа голаћа Mandelia Micocornata 1999. године.

У 2002. нова врста малог афричког паука нађена у близини Кејптауна названа је Singafrotipa Mandela у част Нелсона Манделе. И један морски рак, Munidopsis Mandela, и прадавни детлић, Australopicus nelsonmandelai, добили су име по великом афричком вођи.

Бил Клинтон, Ал Гор, Џими Картер

Сваки од америчких председника добио смуђа, не у дословном смислу, за заслуге на очувању дивљих животиња у Америци. Смуђ је заједнички назив за рибе из рода Perca. Etheostoma Klinton живи у Клинтоновој родној држави Арканзасу, Etheostoma jimmycarter и Etheostoma gore у Кентакију и Теннесију.

Принц Чарлс

У част наследника британске круне 2012. године изузетно реткс еквадорскс жаба, Hiloscirtus princecharlesi, названа је по принцу Чарлсу. Овај водоземац је мало изучен, јер су до сада ухваћена само три мужјака и један пуноглавац.

Доналд Трамп

Нова врста мољца добила је име по новоизабраном америчком председнику (Neopalpa donaldtrumpi), након што су научници установили да има главу која подсећа на Доналда Трампа. Одрасли инсект има низ жућкасто-белих љусака на глави, баш као што је то фризура првог човека САД.

Трампов мољац (Википедија)

Трампов мољац (Википедија)
Истраживачи се надају да ће ово име скренути пажњу на чињеницу да се нова животињска врста још може наћи у САД, чак и у добро истраженим стаништима. Еволуциони биолог Вазрик Назари недавно је открио и описао примерак нове врсте док је проучавао збирке мољаца Музеја ентомологије на Универзитету Беркли.

Стефан Херцеговац

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар