ТИМАРЕЊЕ ТАШТИНЕ

ЗНАКОВИ ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ

Unsplash

Unsplash

Научници тврде да на интелигенцију човека утиче низ чинилаца. Сада откривају којих то 12 знакова може да укаже да ли је неко натпросечно паметан.

Дужи од домалог

Према речима норвешког доктора Kарла Пинска, људи који имају најдужи кажипрст одлично се баве математичким проблемима. Али слаба страна им је комуникација. Истраживачи су, такође, открили да се финансијски успех особе може одредити према дужини прстију.

Често користе псовке

Можда звучи чудно, али коришћење ружних речи указује на висок интелект. Интелигентни људи имају богат вокабулар, користећи широк спектар речи да изразе своје емоције. Све до недавно постојало је уверење да су ружне речи користили само необразовани људи због недостатка речника. Али, истраживање психолога је показало супротно.

Нервозни и склони паници

Психолози из Израела спровели су анкету која је показала да су паметнији људи склонији песимизму. Они мисле да су интелектуалци навикли да анализирају догађаје из прошлости да би посветили више пажње на могуће будуће догађаје. С једне стране, интелигентни људи су боље припремљени за потенцијални проблем, док су с друге стране стално под стресом.

Више воле да буду сами

Паметним људима није потребно много пријатеља да се добро проведу. Истраживање које су спровели Норман Ли и Сатоши Kаназава показало је да интелигентни људи желе да проводе време сами, док их дружење са пуно људи више умара него што их задовољава. Такође, интелигентни људи имају тенденцију да разговарају сами са собом. Ово је знак напредне интелигенције, није лудило.

Научили рано да читају

Чињеница је да нека деца науче да читају пре, а нека касније. Деца која раније науче да читају су интелигентнија. Британски научници Стјуарт Ј. Ричи, Тимоти K. и Роберт Плумин верују да рано читање самим тим чини децу паметнијим јер им омогућава да прочитају већи број књига. Наравно, ово важи и за људе који читају различиту литературу, не само један жанр или једног аутора.

Старији од браће/сестара

Научници са Единбургшког универзитета су доказали да старија деца увек имају малу, али значајну предност када је у питању коефицијент интелигенције. Обично имају 3 бода више од млађих. Ова разлика није везана за биолошке или генетске факторе, већ за психолошку интеракцију између родитеља и деце.

Високи су изнад просека

Истраживање на Принстону је показало да виша деца добијају више поена на тестовима интелигенције. Ово се може приметити у раном детињству. Трогодишња деца која расту брже добијају боље резултате од нижих вршњака.

Похађали часове музике

Истраживање је показало да су деца која су девет месеци провела на часовима музичког васпитања (певање или свирање) имала већи IQ од других. У 2013. је истраживање показало да је висок IQ главни разлог зашто ова деца бирају музику.

Имају нормалну тежину

Анкета из 2006. године показала је јаку везу између индекса телесне масе и когнитивних способности. Људи који су имали натпросечни индекс имали су слабије резултате у обављању обавештајних испитивања у поређењу с другим групама. Француски научници анализирали су податке од 2.200 испитаника у року од 5 година и показали да је обим струка директно повезан с висином интелигенцијом.

Не уживају у вежбању

Амерички научници су открили да су људи који воле интелектуални рад мање активни. Људи с вишом интелигенцијом желе активности које захтевају менталне напоре, као што је играње шаха.

Имају плаве очи

Професори на Универзитету у Луисвилу тврде да људи с плавим очима имају већи коефицијент интелигенције од оних а тамнијим. Људи са светлим очима могу се суочити са тешким ситуацијама исправним размишљањем и доношењем рационалних одлука. Људи с тамним очима показују боље резултате када је потребна хитна реакција.

Осетљивији на звукове

Свакодневни звуци, попут пуцкетање пода, чак и гласно дисање могу ометати људе с високим коефицијентом интелигенције. Научници са Универзитета у Хелсинкију спровели су истраживање које показује везу између способности особе да пронађе необична решења и немогућности игнорисања звукова око ње.

(Извор Директно)

О аутору

Stanko

Оставите коментар